Globalna tema
12

Ministarstvo poručuje: U FBiH nema nijedan slučaj sumnje na novi koronavirus

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon određenih navoda da su se u BiH pojavili određeni slučajevi sumnje na koronavirus, a prije svega u Tuzli u Mostaru, oglasili su se iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Na području Federacije BiH nije registriran niti hospitaliziran nijedan pacijent sa sumnjom na bolest izazvanu novim koronavirusom.

"Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH su do sada, a nastavit će i u narednom periodu, transparentno izvještavati javnost o mjerama koje se poduzimaju na području Federacije BiH u cilju ranog otkrivanja eventualnog sumnjivog slučaja na pojavu novog koronavirusa i sprječavanja širenja bolesti izazvane ovim virusom", navode iz Ministarstva.

Poručuju da u potpunosti razumiju interes medija za ovu temu, te predstavnici navedenih institucija pokušavaju maksimalno i u okviru realnih mogućnosti da odgovore na ogroman broj medijskih zahtjeva, što nekada zbog obima posla nije moguće u kratkom roku.

"Ističemo da će Federalno ministarstvo zdravstva o eventualnoj pojavi slučaja bolesti sa ozbiljnom sumnjom da je izazvana novim koronavirusom o tome obavijestiti javnost, te ovim putem pozivamo medije na odgovorno izvještavanje o temama koje se odnose na javno zdravlje građana Federacije BiH", zaključuje se u saopćenju.