BiH
0

Ministarstvo odbrane BiH: Pripreme za samit NATO-a u Bukureštu

FENA
Na trećoj sjednici Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH za NATO istaknuto je da bi smirivanje političke krize u Bosni i Hercegovini, nastavak reforme odbrane i kvalitetan prezentacioni dokument - Individualni partnerski akcioni plan (IPAP) mogli ishoditi intenzivniji dijalog s NATO-om.

Zamjenik ministra odbrane i predsjednik Koordinacionog tima Igor Crnadak rekao je da smirivanje političke krize u BiH, nastavak reforme odbrane i kvalitetan IPAP dokument može dovesti do toga da NATO ponudi Bosni i Hercegovini tzv. intenzivni dijalog kao novi korak naprijed u kvalitetu odnosa s NATO-om, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Naglasio je da je za taj cilj neophodno da se sva ministarstva u Vijeću ministara BiH i druge institucije još snažnije uključe u izvršavanje obaveza koje se odnose na brže priključenje NATO-u.

Koordinacioni tim za NATO je započeo pripreme za naredni samit NATO-a od 2. do 4. aprila 2008. u Bukureštu (Rumunija) i na kojem se očekuje podizanje saradnje s NATO-om na viši nivo i novi pozitivni signal za napredak BiH ka punopravnom članstvu.

NATO-ov koordinacijski tim će prijedlog platforme za nastup BiH na samitu NATO-a uputiti delegaciji Bosne i Hercegovine koju će na ovom samitu predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Koordinacioni tim je formirao četiri radne grupe za pripremu prezentacionog dokumenta IPAP-a.

IPAP je najopširniji i najvažniji dokument na kojem je BiH kao zemlja partner do sada radila na putu prema članstvu u NATO-u.

Pored obaveza koje zemlja preuzima u odbrambenom i vojnom sektoru u IPAP-u se tretiraju i druga politička i sigurnosna pitanja i teme vezane za civilno planiranje odgovora na krizne situacije, nauku, ekologiju, odnose s javnošću i drugo.

Koordinacioni tim će Prijedlog prezentacionog dokumenta dostaviti Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH do februara na usvajanje da bi se mogao uputiti u Brisel prije početka NATO-ovog samita u Bukureštu.

Također, na sjednici su razmatrana i pitanja vezana za implementaciju SOFA sporazuma, realizaciju Individualnog partnerskog programa za 2006.-2007. godinu, informacija o posjeti članova Koordinacionog tima Briselu i neka tehnička pitanja vezana za funkcioniranje tima, saopćeno je.