{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo odbrane BiH: Pripreme za samit NATO-a u Bukureštu

F
23.11.2007. u 14:32
0
0
Ministarstvo odbrane BiH: Pripreme za samit NATO-a u Bukureštu
0
Ministarstvo odbrane BiH: Pripreme za samit NATO-a u Bukureštu
Na trećoj sjednici Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH za NATO istaknuto je da bi smirivanje političke krize u Bosni i Hercegovini, nastavak reforme odbrane i kvalitetan prezentacioni dokument - Individualni partnerski akcioni plan (IPAP) mogli ishoditi intenzivniji dijalog s NATO-om.
Zamjenik ministra odbrane i predsjednik Koordinacionog tima Igor Crnadak rekao je da smirivanje političke krize u BiH, nastavak reforme odbrane i kvalitetan IPAP dokument može dovesti do toga da NATO ponudi Bosni i Hercegovini tzv. intenzivni dijalog kao novi korak naprijed u kvalitetu odnosa s NATO-om, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Naglasio je da je za taj cilj neophodno da se sva ministarstva u Vijeću ministara BiH i druge institucije još snažnije uključe u izvršavanje obaveza koje se odnose na brže priključenje NATO-u.

Koordinacioni tim za NATO je započeo pripreme za naredni samit NATO-a od 2. do 4. aprila 2008. u Bukureštu (Rumunija) i na kojem se očekuje podizanje saradnje s NATO-om na viši nivo i novi pozitivni signal za napredak BiH ka punopravnom članstvu.

NATO-ov koordinacijski tim će prijedlog platforme za nastup BiH na samitu NATO-a uputiti delegaciji Bosne i Hercegovine koju će na ovom samitu predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Koordinacioni tim je formirao četiri radne grupe za pripremu prezentacionog dokumenta IPAP-a.

IPAP je najopširniji i najvažniji dokument na kojem je BiH kao zemlja partner do sada radila na putu prema članstvu u NATO-u.

Pored obaveza koje zemlja preuzima u odbrambenom i vojnom sektoru u IPAP-u se tretiraju i druga politička i sigurnosna pitanja i teme vezane za civilno planiranje odgovora na krizne situacije, nauku, ekologiju, odnose s javnošću i drugo.

Koordinacioni tim će Prijedlog prezentacionog dokumenta dostaviti Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH do februara na usvajanje da bi se mogao uputiti u Brisel prije početka NATO-ovog samita u Bukureštu.

Također, na sjednici su razmatrana i pitanja vezana za implementaciju SOFA sporazuma, realizaciju Individualnog partnerskog programa za 2006.-2007. godinu, informacija o posjeti članova Koordinacionog tima Briselu i neka tehnička pitanja vezana za funkcioniranje tima, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: