{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo odbrane BiH još nije u mogućnosti komentirati izvještaj Amnesty Internationala

F
10.5.2006. u 20:04
0
0
Ministarstvo odbrane BiH još nije u mogućnosti komentirati izvještaj Amnesty Internationala
0
Ministarstvo odbrane BiH još nije u mogućnosti komentirati izvještaj Amnesty Internationala
Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ne raspolaže izvještajem u cjelini i nije u mogućnosti komentirati pojedine navode iz izvještaja Amnesty Internationala.
Tokom 2004. i 2005. godine za potrebe nove Vlade u Iraku izvezeno je nešto manje od 200.000 pušaka i oko 28 miliona metaka. U tom razdoblju nije bio na snazi moratorij na izvoz malog i lakog naoružanja i transfer je realiziran sukladno važećim zakonskim propisima u BiH i uz nadzor SFOR-a, odnosno EUFOR-a.

Poznato je kako nad poslovima uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme kontrolu vrši Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo obrane BiH daju suglasnot sukladno svojim nadležnostima.

Ministarstvo obrane BiH cijeni da su u zadnjih nekoliko godina značajno unaprijeđeni instrumenti i procedure kontrole izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme te da su bitno sužene mogućnosti zloupotrebe u transferima, odnosno ilegalnog kretanja naoružanja.

S tim u svezi, poseban je doprinos Ministarstva obrane BiH kroz uvođenje moratorija na izvoz malog i lakog naoružanja koji je trenutno na snazi. Također, ovaj proces dodatno je transparentan kroz cjelovita izvješća koja Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dva puta godišnje dostavlja Parlamentarnoj Skupštini BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: