BiH
70

Ministarstvo obrazovanja KS: Nema rušenja Prve osnovne škole na Ilidži

Piše: N. J.
Ilidža (Foto: mojaslikasarajeva)
Ilidža (Foto: mojaslikasarajeva)
U nacrtu Regulacionog plana Centar Ilidža nije ucrtan objekat Prve osnovne škole Ilidža (jedine osnovne škole na području MZ Centar Ilidža), a Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo nije učestvovalo u izradi niti je konsultovano u vezi sa ovim nacrtom.

Na sastanku sa načelnikom Općine Ilidža, koji je održan nakon provedene javne rasprave, ovom ministarstvu su prezentirane preliminarne informacije, prema kojima bi učenici obrazovanje trebali nastaviti prelaskom u Treću osnovnu školu ili "novu" školu u naselju Stup. To bi međutim dovelo do potrebe korištenja gradskog prijevoza jer bi udaljenost od mjesta stanovanja do škole bila veća od 2 km, a uslove za odvijanje nastave u Trećoj osnovnoj školi dovelo ispod minimuma definisanog pedagoškim standardima.

U ovoj školskoj godini Prva osnovna škola ima 30 odjeljenja, 673 učenika, 68 zaposlenika i 86 učenika obaveznog predškolskog programa.

"Kako u ovom momentu nije izvjesna izgradnja nove škole niti je definisana zamjenska lokacija, a u cilju održavanja adekvatnih uvjeta za odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u Općini Ilidža, stav Ministarstva je jasan: Nema rušenja niti zatvaranja Prve osnovne škole Ilidža", saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja KS.