Finansijska injekcija
88

Ministarstvo obrazovanja KS izdvojilo 1,8 miliona KM za rad s djecom s poteškoćama u razvoju

Piše: M. A.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Novčana sredstva Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS u iznosu od 1,8 miliona KM bit će preusmjerena za finansiranje odgajatelja i asistenata koji su angažirani na radu s djecom s poteškoćama u razvoju te za nevladine organizacije koje rade s ovom grupom stanovništva.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Hamed Aljović (SDA) na Petoj radnoj sjednici Skupštine održanoj 27. februara postavio je pitanje ministrici obrazovanja, nauke i mladih KS Zineti Bogunić za šta su planirana budžetska sredstva u iznosu od 1,8 miliona KM kada je riječ o radu s djecom s poteškoćama u razvoju i zašto ta sredstva nisu namijenjena isplati plata 58 uposlenika Centra "Vladimir Nazor".

U međuvremenu je ministrica Bogunić u pisanoj formi dostavila odgovor na ovo pitanje u kojem navodi kako je planirano da se 1,8 miliona KM utroši upravo na finansiranje ugovora o djelu radnicima angažiranim za rad s djecom s poteškoćama u razvoju predškolskog uzrasta u Odjelu za predškolski odgoj Centra "Vladimir Nazor", finansiranje asistenata angažiranih za rad s ovom djecom te finansiranje aktivnosti nevladinih organizacija koje se bave radom s ovom grupom stanovništva.

V. d. direktora Centra "Vladimir Nazor" Mersudin Kadrić pozdravio je odluku ministrice Zinete Bogunić i istakao je kako će ova novčana sredstva, kao što se navodi i u odgovoru, biti primarno iskorištena za finansiranje uposlenika koji rade u odjelu predškolskog odgoja prethodno spomenute ustanove.

"Vlada KS u proteklom sazivu je još prošle godine dala zeleno svjetlo za raspisivanje konkursa za prijem novih 58 uposlenika, a finansijska injekcija u iznosu od 1,8 miliona KM je zapravo bila namijenjena za njihovo angažiranje. U međuvremenu, taj konkurs je poništen, a sredstva su data na raspolaganje Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS. Kako bismo nastavili raditi u predškolskom odjelu Centra 'Vladimir Nazor', prebačen je dio novca na naš račun koji ćemo namijeniti isplati radnika", kazao je za Klix.ba Mersudin Kadrić.

Kadrić govori kako je u dogovoru s ministricom Bogunić donesena odluka o raspisivanju novog konkursa.

"Ja ću zajedno sa svojim timom napraviti projekciju koliko mi je tačno novca potrebno za nesmetan rad do kraja godine tako da nisam siguran koliko će novca ostati za finansiranje nevladinih organizacija. Što se tiče ostatka, mislim da je uredu da se on preusmjeri prema nevladinim organizacijama koje se bave ovim aktivnostima. Smatram kako EDUS nema potrebu da se prijavljuje na javni poziv za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave radom s djecom s poteškoćama u razvoju jer je novim programom EDUS pokriven našim centrom", kazao je Kadrić, v. d. direktora Centra "Vladimir Nazor".