Rješenje Agencije
18

Ministarstvo nije smjelo objaviti lične podatke direktora sarajevskih škola koji su u sindikatima

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH donijela je rješenje u kojem se navodi kako Ministarstvo obrazovanja KS nije smjelo objaviti lične podatke o članstvu u sindikatu direktora osnovnih i srednjih škola u svrhu odgovora na poslaničko pitanje zastupnika Skupštine KS Hameda Aljovića.

Iz Agencije ističu kako Ministarstvo obrazovanja KS nije obradilo lične podatke o članstvu u sindikatu direktora osnovnih i srednjih škola radi izvršavanja prava i obaveza iz radnog odnosa, već u svrhu sačinjavanja odgovora na poslaničko pitanje, a prema navodima samog ministarstva oni nisu poslodavac zaposlenika u školama. Dakle, u predmetnom slučaju nije bio ispunjen nijedan od zakonom propisanih uslova da ministarstvo izvrši obradu ličnih podataka o članstvu u sindikatu.

Naglašavaju kako ovi podaci ne spadaju u specifičnu informaciju, kako je ministarstvo istaklo u odgovoru da je u tome pronašlo pravni osnov (poglavlje VIII -Odnos Skupštine i Vlade KS čl. od 211. do 219. Poslovnika o radu Skupštine KS prema kojima se poslanička pitanja odnose na specifične informacije, činjenice, situacije ili saznanja iz djelokruga Vlade KS), jer je Zakonom o radu propisano da je članstvo u sindikatu slobodan izbor svakog radnika te da se članarina odbija na osnovu saglasnosti radnika. Članstvo u sindikatu i uslovi pod kojima se odbija članarina su općepoznate informacije te ih nije potrebno dokazivati, a posebno ne prikupljati i dostavljati i uz to javno objavljivati.

Podsjetimo, zastupnik Aljović je tražio da mu se dostave podaci o članstvu u sindikatu svih direktora osnovnih i srednjih škola s upitom o tome da li je navedeno članstvo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Ministarstvo obrazovanja se obratilo Ministarstvu finansija koje je dostavilo podatke, a potom su isti dostavljeni zastupniku i objavljeni na web stranici Skupštine KS. Dokument sadrži 58 imena direktora koji su članovi sindikata.

"Za utvrđivanje da li je članstvo u sindikatu u skladu s pozitivnim zakonskim propisima nije bilo neophodno dostavljati lične podatke članova sindikata, nego odgovoriti na navedeno pitanje. Umjesto da se resorno ministarstvo proglasilo nenadležnim za davanje odgovora na poslaničko pitanje te uputilo zastupnika da se o članstvu u sindikatima informiše putem pozitivnih zakonskih propisa te, ukoliko postoje opravdane sumnje u nezakonite aktivnosti, da se isti obrati istražnim organima, ministarstvo je dostavilo 'Pregled' s ličnim podacima i obrazloženjem na koji način je došlo do predmetnih ličnih podataka... Osim što je ovakva obrada ličnih podataka nezakonita, neprihvatljivo je nepoznavanje pravnih propisa koji se odnose na članstvo u sindikatu, kako od poslanika koji je postavio poslaničko pitanje, Ministarstva obrazovanja i Ministarstva finansija KS koja su navedene podatke zahtijevala i sačinila njihov pregled, tako i od Skupštine KS koja je isti sadržaj objavila na službenoj web stranici", navodi se u Rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro rekao je kako postoje i kaznene odredbe kojima se može naplatiti šteta po ovom rješenju te da će u narednom periodu donijeti odluku o tome.

"Sindikat će ponovo tražiti da ministricu Bogunić razriješi dužnosti, jer ovo ministarstvo tendenciozno krši zakon", kazao je Sivro.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nalaže Ministarstvu obrazovanja KS da ispravi činjenično stanje prouzrokovano dostavljanjem ovih ličnih podataka.