BiH
0

Ministarstvo nije istraživalo ko podržava ulazak u NATO

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministarstvo odbrane BiH nije angažovalo nikakve agencije da istražuju podršku građana za ulazak BiH u NATO, rečeno je "EuroBlicu" u ovom ministarstvu povodom izjava ministra odbrane Selme Cikotića da je ova institucija "preko relevantnih agencija" došla do podatka da dvije trećine građana podržava put BiH u Alijansu.

Cikotić je nedavno izjavio da je podrška građana ulasku BiH u NATO dvotrećinska, ali da se razlikuje od regiona do regiona, tako da je ta podrška nešto izraženija u Federaciji BiH /FBiH/, nego u Republici Srpskoj /RS/, dok u Ministarstvu odbrane BiH tvrde da nemaju ovakvih podataka i da nikad nisu radili slična istraživanja.

Psiholog Srđan Puhalo ocijenio je da ministar nije naveo jednu veoma bitnu stvar, a to je koje dvije

trećine podržavaju ulazak BiH u NATO.

"Da li su to Bošnjaci i Hrvati? Ministar to nije rekao. Njegov podatak više ne govori, nego što govori", ocijenio je Puhalo.

Vojni analitičar Antonio Prlenda rekao je da mu nisu poznata ovakva istraživanja u BiH, ali je dodao da je sigurno da u FBiH postoji velika podrška pristupanju Alijansi, što nije slučaj sa RS.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 10. juna usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO savezu.