BiH
17

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH: Usvojeni dokument nigdje ne spominje izgradnju Pelješkog mosta

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine pozdravilo je usvajanje strategije Evropske unije za jadransko-jonsku regiju.

"Usvojeni dokument ima veliki značaj i za našu državu jer ističe važnost izgradnje jadransko-jonske autoceste, povezivanja zemalja članica EU sa zemljama nečlanicama, razvijanje energetske mreže i tako dalje. Nasuprot novinarskim navodima da strategija izričito podržava izgradnju Pelješkog mosta, usvojeni dokument ni na jednom mjestu ne spominje ovaj projekat", stoji u saopćenju Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Ministarstvo ponovo naglašava da gradnji mosta treba prethoditi bilateralni sporazum između BiH i Republike Hrvatske kojim bi se našoj zemlji osigurao slobodan pristup međunarodnim vodama u skladu sa UN konvencijom o pravu mora.

"Hrvatska strana još uvijek nije dostavila imena članova zajedničke komisije koji bi trebali razmatrati ovo pitanje, i pored urgencija koje je ministarstvo poslalo", saopćeno je iz Ministarstva.

Također, ministarstvo napominje da Bosna i Hercegovina nije učestvovala na izradi studije utjecaja na okoliš što je morao biti slučaj s obzirom da se radi o velikom građevinskom projektu u neposrednoj blizini teritorije Bosne i Hercegovine, predviđeno UN-ovom "Espoo konvencijom".

"O svim ovim problemima ministarstvo će informisati Vijeće ministara BiH, te predložiti da se ova otvorena pitanja razmotre na najvišem nivou između dvije države u što skorijem vremenu", zaključeno je u saopćenju.