Pelješki most
13

Ministarstvo komunikacija BiH još 2013. obavijestilo Hrvatsku da BiH nema namjeru graditi luku u Neumu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pomoćnik ministra saobraćaja i komunikacija BiH za infrastrukturu Izet Bajrambašić 2013. godine informisao je Evropsku komisiju i Hrvatsku kako naša zemlja nema namjeru graditi luku u Neumu.



Još 2013. godine vođene su konsultacije između pomoćnika ministra komunikacija i saobraćaja BiH Izeta Bajrambašića i predstavnika Evropske unije po pitanju mosta Kopno - Pelješac.




Iz faksimila e-mailova vidljivo je da su službene konsultacije po pitanju Pelješkog mosta vođene između pomoćnika ministra za saobraćajnu infrastrukturu, pripremu i implementaciju projekata Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH Bajrambašića i voditelja tima za izradu predstudije izvodivosti iz firme SAFEGE Adama K. Prokopowitza kojeg je Evropska komisija izabrala da izradi predstudiju.





Osim predstavnika konsultantske kuće SAFEGE i predstavnika Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH u konsultacijama za projekt predstudije povezivanja teritorija susjedne Hrvatske učestovali su i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU RH, Ministarstva vanjskih i evropskih poslova RH i Hrvatskih cesta.



Sekretar ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH Igor Pejić potvrdio nam je da je Ministarstvo u posjedu prepiske između rukovodećih državnih službenika Ministarstva saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine i voditelja tima koja dokazuje da nisu tačne tvrdnje kako u ovaj proces nije bila uključena BiH.

Podsjećamo, Bajrambašić je 2016. godine suspendovan s pozicije pomoćnika ministra nakon što je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zbog uzimanja naknada za članstvo u SEETO o čemu ministarstvo nikada nije obaviješteno.

SEETO je regionalna saobraćajna organizacija uspostavljena na osnovu Memoranduma o razumijevanju o razvoju osnovne regionalne saobraćajne mreže u jugoistočnoj Evropi, koji su 11. juna 2004. godine potpisali predstavnici Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije, UNMIK-a Kosovo i Evropske komisije.

U periodu od 1. januara 2008. do 31. oktobra 2013. godine, Izet Bajrambašić je kao organizator udružene grupe protupravno prisvojio ukupnu naknadu u iznosu ne manjem od 41.072,43 KM, odnosno 21.000 eura. Omogućio je i protivpravno prisvajanje ukupne naknade drugom državnom službeniku u iznosu od 34.227,02 KM, odnosno 17.500 eura te protivpravno prisvajanje ukupne naknade trećem državnom službeniku u iznosu od 20.536,21 KM, odnosno 10.500 eura.

Uposlenici ministarstva su protivpravno prisvojili ukupnu naknadu u iznosu od 95.835,67 KM, odnosno 49.000 eura bez odobrenja ili saglasnosti ministarstva, iako su znali da ne posjeduju važeću odluku ili rješenje Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavilo sve dokaze koji upućuju na krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, pripremanje, organizovanje i udruživanje radi činjenja teških krivičnih djela, propuštanje obavljanja službene radnje, odnosno djela nesavjesnog rada u službi i druga djela koja će utvrditi Tužilaštvo BiH.