Javnost negoduje
25

Ministarstvo: Izmjene Zakona o pomilovanju za usklađivanje sa međunarodnim pravom

Piše: Ibro Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Prijedlog Ministarstva pravde BiH, odnosno ministra Josipa Grubeše da se pomilovanje odobri i ratnim zločincima izazvao je veliku pažnju i negodovanje javnosti, a nakon što je na današnjoj sjednici Vijeća ministara razmatran Nacrt zakona o izmjenama Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju, iz resornog ministarstva očitovali su se objašnjenjem svog prijedloga.

"Ministarstvo pravde BiH predložilo je izmjene Zakona BiH o pomilovanjima isključivo kako bi se ova oblast značajnije uskladila sa Međunarodnim pravom, ali i zbog obaveza BiH proisteklih iz Ženevske konvencije o ljudskim pravima", poručuju iz Ministarstva pravde BiH.

Ističu da je važno znati da predložene izmjene člana 3. Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju, za krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, propisuju isključivo mogućnost tzv. ograničenog pomilovanja.

"Dakle, predložene izmjene, u svojim stavovima samo daju mogućnost da lice osuđeno za krivična djela povrede međunarodnog humanitarnog prava ili kome je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, može tek nakon izdržane tri petine izrečene kazne podnijeti molbu za pomilovanje, o kojoj odlučuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine", objašnjeno nam je.

Dodaju da međunarodno pravo zauzima stav da se krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina ne mogu proglasiti "nekažnjivim" niti se za takva djela može dati abolicija koja bi se sastojala u oslobađanju od krivičnog gonjenja, ali ostavlja mogućnost pomilovanja ili amnestije za navedena krivična djela i to samo u vidu "djelimičnog oslobađanja od izvršenja dijela kazne", koji treba da odražava težinu i značaj navedenih krivičnih djela.

Izjašnjavanje o ovom prijedlogu ministra pravde BiH Josipa Grubeše odgođeno je za neku drugu priliku, radi konsultacija s članovima Predsjedništva BiH koje je ovlašteno za davanje pomilovanja