Saznajemo
164

Josip Grubeša predložio da se pomilovanje odobri i ratnim zločincima

Piše: Ibro Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na 99. sjednici Vijeća ministara BiH, koja je počela danas u 13 sati, naći će se Nacrt zakona o izmjenama Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, tačnije ministar Josip Grubeša. Izmjenama se predlaže da se pomilovanje odobri za krivična djela genocida i ratnih zločina, što trenutnim zakonom nije moguće.

Prema trenutnom Zakonu Bosne i Hercegovine o pomilovanju, odnosno članu 3. ovog zakona, pomilovanje se ne može dati za krivična djela genocida, ratnih zločina ni zločina protiv čovječnosti.

Zakon Bosne i Hercegovine o pomilovanju
Zakon Bosne i Hercegovine o pomilovanju

Klix.ba saznaje da bi se novim prijedlogom, koji će biti razmatran na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, za kaznena djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pomilovanje moglo dati nakon izdržane tri petine kazne.

Također, novim izmjenama bi se definisalo da se za izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora pomilovanje može dati nakon izdržane tri petine te kazne.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša navodi da za provođenje izmijenjenog Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, odnosno da bi stavljanjem u funkciju predloženog zakona došlo do djelimičnog oslobađanja od izvršenja kazne zatvora osuđenih osoba, što bi za posljedicu imalo umanjenje troškova izdržavanja kazne.