BiH
80

Ministarstvo iz medija saznalo da bivši ministar na "bijelom hljebu" ima firmu

Piše: Er. M.
Slavko Matanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavko Matanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH iz medija je saznalo da je bivši ministar Slavko Matanović (DF), koji je uzeo "bijeli hljeb", zapravo vlasnik firme My Software u Brčkom. Tako Matanović pored zarade u privatnom sektoru mjesečno prima i 2.847,94 KM iz džepa građana BiH i to kao nezaposlena osoba.

Iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH navode da je Matanović samo dan nakon smjene, odnosno 11. decembra 2015. godine, Ministarstvu dostavio Zahtjev za produženje radnopravnog statusa.

Postupajući u skladu s Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih osoba i imenovanih dužnosnika u Institucijama BiH, 21. decembra 2015. godine, Ministarstvo je donijelo rješenje o produženom radnopravnom statusu i naknadi za vrijeme produženog radnopravnog statusa.

"Navedenim rješenjem Slavku Matanoviću je uspostavljen produženi radnopravni status i utvrđeno je pravo na naknadu za vrijeme produženog radnopravnog statusa počevši od 11. decembra 2015. godine, najduže godinu dana od prestanka javne dužnosti", kazao je sekretar Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH Igor Pejić.

Na pitanje da li Ministarstvo ima informaciju da je Slavko Matanović vlasnik firme "My Software" d.o.o. u Brčkom, Pejić odgovara da oni službeno ne raspolažu informacijama o vlasničkim udjelima bivšeg ministra u pravnim osobama.

"Sve informacije o tom pitanju Ministarstvo ima iz medija, i to nakon razrješenja bivšeg ministra s dužnosti", rekao je Pejić.

Odgovorne komisije Parlamentarne skupštine BiH

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH nije imalo informaciju ni o tome da li je Matanović bio vlasnik firme u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra.

"Neovisno o navedenome, predmetno pitanje ne odnosi se na Ministarstvo, nego na nadležne komisije, odnosno komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje provode postupak koji prethodi imenovanju. Ministarstvo ističe da je jedno od stalnih komisija, odnosno komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine", ističu iz Ministarstva.

U skladu s tim oni nemaju ni informaciju o tome da li je Matanović bio u sukobu interesa.

"Ministarstvo ne provodi postupak utvrđivanja sukoba interesa, pri čemu se ističe da je 30. marta 2015. godine od Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donesena Odluka o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa", stoji u odgovoru iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Na kraju dodaju da članovi kabineta bivšeg ministra Slavka Matanovića nemaju pravo na produženje radnopravnog statusa, te da stoga nisu ni ostvarili pravo na "bijeli hljeb".

Porezna uprava potvrdila da je firma u vlasništvu Matanovića

Podsjećamo, uprkos tome što je vlasnik firme "My Software" d.o.o. u Brčkom, bivši ministar saobraćaja i komunikacija BiH Slavko Matanović (DF) mjesečno iz budžeta prima i 2.847,94 KM po osnovu "bijelog hljeba".

Informacija o tome da je firma "My Software" u vlasništvu Matanovića potvrđena je u Poreznoj upravi Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Pored toga, protiv Matanovića je podnesena i krivična prijava zbog činjenja više krivičnih djela koju je, kako navodi delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić, potvrdila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).