Ministarstvo finansija RS optužuje opoziciju da blokira RS

F
FENA
26.11.2015. u 18:13
0
6
Ministarstvo finansija RS optužuje opoziciju da blokira RS
0
Ministarstvo finansija RS optužuje opoziciju da blokira RS Vlada RS
Prijava koju je podnio takozvani Savez za promjene nije prijava protiv Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije, već protiv građana Republike Srpske navodi se u saopćenju Ministarstva finansija RS.
Predstavnici Saveza za promjene predali su danas krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Banja Luci u vezi, kako tvrde, nezakonite i neustavne odluke o kreditnom zaduženju Republike Srpske od 300 miliona dolara.

Krivičnu prijavu, koju su potpisala 33 opoziciona poslanika, podnijeli su protiv premijerke RS Željke Cvijanović i ministra finansija RS Zorana Tegeltije, jer su, kako je naveo predsjednik NDP-a Dragan Čavić, neustavno i suprotno zakonu o dugu donijeli odluku o ovom kreditnom zaduženju.

Iz Ministarstva finansija RS tvrde da je "ovo još jedan u nizu neuspješnih pokušaja opozicije da blokira Republiku Srpsku“.

"Sve to je usmjereno protiv penzionera u Republici Srpskoj i pokušaja da se penzioni sistem uvede u trezorski sistem Republike Srpske. Ovim postupcima pokušavaju se ugroziti poljoprivredni proizvođači, boračke kategorije, zaposleni u javnom sektoru, korisnici socijalnih prava, jednostavno svi korisnici budžeta", tvrde iz ovog resora Vlade RS.

Navode da je ovo "vrhunac višemjesečne aktivnosti opozicije i pojedinih predstavnika međunarode zajednice da finansijski blokiraju Republiku Srpsku i da na taj način izazovu nemire u Republici Srpskoj“.

"Predstavnici međunarodne zajednice su obećali opoziciji u Republici Srpskoj da će blokirati sva međunarodna kreditna sredstva Republike Srpske što će dovesti do finansijskog kolapsa Republike Srpske i nemogućnosti da se isplaćuju penzije i plate u Republici Srpskoj. Finansijska sredstva prema Republici Srpskoj jesu blokirana, ali nisu uspjeli blokirati Republiku Srpsku niti ugroziti izmirenja obaveza prema budžetskim korisnicima", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da današnjom prijavom opozicija želi da Republika Srpska bude talac pojedinih finansijskih centara i da na taj način budu provedeni politički ciljevi suprotni interesima Republike Srpske.

"Vlada i Ministarstvo će preduzeti sve da zaštite interese građana na način da obezbjede potrebna finansijska sredstva za budžet Republike Srpske i na taj način omoguće nesmetano funkcionisanje svih institucija", stoji u saopćenju Ministarstva finansija RS.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: