BiH
0

Ministarstvo finansija RS-a iznenađeno stavom OHR-a oko devizne štednje

FENA
Ministarstvo finansija Republike Srpske saopćilo je danas da je iznenađeno postupkom Uredom visokog predstavnika u BiH koji poziva Ustavni sud BiH da što prije riješi ''spor'' uzrokovan zakonom o staroj deviznoj štednji RS-a, “nedvosmisleno prejudicirajući rješenja Ustavnog suda” u vezi s tim pitanjem.

“Za obaveze stare devizne štednje ne postoje nikakve pravno valjane garancije BiH ili bilo koje druge osobe, domaće ili međunarodne. Jedine garancije za izmirenje ovih obaveza su garancije RS-a, i sredstva planirana u budžetu”, navodi se u saopćenju ovog ministarstva i dodaje da će RS razmotriti mogućnost da vlasnicima stare devizne štednje koji nisu izvršili verifikaciju svoje štednje omogući naknadnu verifikaciju.

Navodi se da je RS obaveze po osnovu stare devizne štednje preuzela 1998. godine propisima o privatizaciji banaka.

U skladu sa pravnim mišljenjima domaćih i međunarodnih sudova koji su rješavali u sporovima po tužbama vlasnika stare devizne štednje u BiH je, podsjeća se, donesen okvirni zakon kojim su utvrđeni opći principi izmirenja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, i potvrđena obaveza entiteta i Brčko Distrikt da donesu svoje propise kojima će detaljnije urediti materiju koja je predmet ovog zakona, kao i da u svojim budžetima osiguraju sredstva za izvršenje obaveza prema štedišama.

Obaveza RS-a da vrati staru deviznu štednju je nedvosmisleno utvrđena zakonom i sudskim presudama, kroz dva komplementarna postupka.

Verifikacijama stare devizne štednje iz budžeta RS-a štedišama je isplaćeno u novcu njihovo potraživanje u iznosu do 2.000 KM. Na taj način, štedišama je iz budžeta RS-a u 2007. godini isplaćeno ukupno 44.686.515 KM; a drugi je da je preostali dio obaveza RS-a izmirila emisijom obveznica sa rokom dospijeća pet godina (dio glavnice i pripadajuća kamata dospijevaju 2 puta godišnje) i kamatnom stopom od 2,5 posto.

Emitovane obveznice uvrštene su na Banjalučku berzu što, kako se dodaje, omogućuje vlasnicima stare devizne štednje, sada vlasnicima obveznica, da prema vlastitoj ocjeni i preferencijama, svoja potraživanja naplate i ranije prije roka dospijeća, prodajom svojih obveznica po tržišnoj cijeni, uz tržišno verifikovan diskont.

U saopćenju se navodi da je RS u budžetu za 2008. osigurala realne izvore otplate godišnjeg anuiteta, a u srednjoročnom i dugoročnom budžetu realno je planirala sredstva za isplatu dospjelih kupona i glavnice obveznica. Vlasnicima obveznica bit će isplaćeni dospjela kamata i glavnica, prema rokovima iz odluke o emisiji, a prva isplata dospijeva 28. augusta, navodi Ministarstvo finansija RS-a.

Iz OHR-a je jučer saopćeno da visoki predstavnik u BiH poziva Ustavni sud BiH da u najkraćem mogućem roku riješi spor uzrokovan Zakonom o staroj deviznoj štednji RS-a i Zakonom o staroj deviznoj štednji BiH.

Bez odluke ovog tijela ne može biti postignuta pravna sigurnost za stare devizne štediše u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Od aprila 2006. godine na snazi je zakon na državnom nivou, čiji je cilj da izdavanjem jedinstvene obveznice svim štedišama na jedinstven način riješi ovo pitanje na cijeloj teritoriji BiH.

Donošenjem vlastitog Zakona o staroj deviznoj štednji, u januaru 2008. godine, RS je uspostavila odvojen sistem koji je u direktnoj suprotnosti sa državnim zakonom o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje, navodi se u saopćenju OHR-a.

“Što se duže odgađa odluka Ustavnog suda, veća će biti pravna nesigurnost za devizne štediše u cijeloj BiH, uključujući vlasnike obveznica u RS-u, one koji su već kupili ili razmišljaju o kupovini obveznica u RS-u te štediša u Federaciji BiH i Brčko Distriktu, koji čekaju na izdavanje obveznica kojima će se izmiriti njihova potraživanja”, navodi OHR.