|

Ministarstvo finansija KS uspostavlja Registar finansijskih obaveza u Kantonu

Ministarstvo finansija KS uspostavlja Registar finansijskih obaveza u Kantonu
0
F
FENA
17.10.2019. u 13:59
2
komentara
0

dijeljenja
Ministarstvo finansija KS uspostavlja Registar finansijskih obaveza u Kantonu Ministar finansija KS Amel Kovačević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo pokrenulo je izradu zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo, koji se trenutno nalazi u fazi prednacrta i konsultacija sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave.
Uspostavom Registra finansijskih obaveza u KS, Ministarstvo finansija želi na jednom mjestu imati objedinjene sve finansijske obaveze, ne samo ministarstava, nego svih budžetskih korisnika i vanbudžetskih fondova, javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, te preduzeća u kojim je Kanton Sarajevo većinski vlasnik.

Ministar finansija KS Amel Kovačević izjavio je da je glavni cilj Registra da se putem precizne evidencije ugovorenih kredita i izdatih garancija, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, sudskih postupaka, te obaveza prema dobavljačima, znaju stvarne finansijske obaveze u KS, čime će biti stvorene pretpostavke za kvalitetnije upravljanje dugom, poput smanjenja negativnih uticaja kursnih razlika, visine kamatnih stopa na kredite ili rasta obaveza po osnovu kamata na dugovanja za poreze i doprinose.

"Želimo da na taj način uspostavimo finansijsku disciplinu u Kantonu Sarajevo i obuzdamo nekontrolisani rast zaduživanja", naveo je Kovačević.

Podaci iz Registra, koji će se kvartalno unositi i pratiti, poslužit će kao analitičko sredstvo za donošenje budućih odluka vezano za održavanje pozitivnog finansijskog stanja i ubrzanog razvoja Kantona Sarajevo.

Registar je razvijen uz podršku Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo korištenjem vlastitih resursa i bez ulaganja finansijskih sredstava. Testiranje rada Registra je u završnoj fazi, saopćeno je iz press službe KS.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...