{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo finansija i trezora: Sve je rađeno po zakonu

F
27.3.2008. u 20:02
0
0
Ministarstvo finansija i trezora: Sve je rađeno po zakonu
0
Ministarstvo finansija i trezora: Sve je rađeno po zakonu
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine razočarano je današnjom izjavom Centralne banke BiH u povodu odbijanja uloge fiskalnog agenta u postupku izdavanja državnih obveznica.
Ministarstvo je u priopćenju za javnost, koje je potpisala stručna savjetnica Ljerka Bojić, istaknulo da su postupak, način i rokovi izmirenja obaveza BiH po osnovu računa stare devizne štednje deponirane u domaćim bankama na teritoriju Bosne i Hercegovine regulirani Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje. Ujedno napominje da je po odluci Ustavnog suda BiH donesen državni zakon na temelju čega je Vijeće ministara donijelo i određene odluke i zaključke.

Centralna banka BiH je u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH fiskalni agent BiH i angažiranje bilo koje institucije osim CB kao fiskalnog agenta je direktno kršenje ovog zakona, saopćeno je.

U vezi s naprijed navedenim Ministarstvo finansija i trezora BiH je postupalo u skladu s postojećim zakonskim rješenjima a, u cilju poštivanja zadanih rokova, dalo nalog Centralnoj banci da se s 27. martom izdaju prve državne obveznice Bosne i Hercegovine uime Federacije i Brčko Distrikta, odnosno za građane koji su verificirali deviznu štednju na prostoru Federacije i Brčko Distrikta.

Ministarstvo finansija i trezora BiH podsjeća da je pred Ustavnim sudom BiH pokrenulo pitanje usuglašenosti zakonodavstva Republike Srpske sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Smatra da ne postoje nikakvi razlozi koji bi osporili emisiju državnih obveznica u zakonom zadanim rokovima, pa ni čekanje odluke Ustavnog suda, kao i da to čekanje nije razlog ovakvom postupku Centralne banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: