{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo finansija i trezora: Sve je rađeno po zakonu

F
27.3.2008. u 20:02
0
0
Ministarstvo finansija i trezora: Sve je rađeno po zakonu
0
Ministarstvo finansija i trezora: Sve je rađeno po zakonu
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine razočarano je današnjom izjavom Centralne banke BiH u povodu odbijanja uloge fiskalnog agenta u postupku izdavanja državnih obveznica.
Ministarstvo je u priopćenju za javnost, koje je potpisala stručna savjetnica Ljerka Bojić, istaknulo da su postupak, način i rokovi izmirenja obaveza BiH po osnovu računa stare devizne štednje deponirane u domaćim bankama na teritoriju Bosne i Hercegovine regulirani Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje. Ujedno napominje da je po odluci Ustavnog suda BiH donesen državni zakon na temelju čega je Vijeće ministara donijelo i određene odluke i zaključke.

Centralna banka BiH je u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH fiskalni agent BiH i angažiranje bilo koje institucije osim CB kao fiskalnog agenta je direktno kršenje ovog zakona, saopćeno je.

U vezi s naprijed navedenim Ministarstvo finansija i trezora BiH je postupalo u skladu s postojećim zakonskim rješenjima a, u cilju poštivanja zadanih rokova, dalo nalog Centralnoj banci da se s 27. martom izdaju prve državne obveznice Bosne i Hercegovine uime Federacije i Brčko Distrikta, odnosno za građane koji su verificirali deviznu štednju na prostoru Federacije i Brčko Distrikta.

Ministarstvo finansija i trezora BiH podsjeća da je pred Ustavnim sudom BiH pokrenulo pitanje usuglašenosti zakonodavstva Republike Srpske sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Smatra da ne postoje nikakvi razlozi koji bi osporili emisiju državnih obveznica u zakonom zadanim rokovima, pa ni čekanje odluke Ustavnog suda, kao i da to čekanje nije razlog ovakvom postupku Centralne banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: