Ima opravdanje
1

Ministarstvo finansija i trezora: Bevanda nije namjerno odsustvovao sa sjednice Vijeća ministara

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministarstvo finansija i trezora BiH saopćilo je kako ministar Vjekoslav Bevanda ima opravdanje zbog odsustva s današnje sjednice Vijeća ministara BiH, a na kojem je trebalo biti riječi o potezu BiH u kontekstu bh. imovine u Hrvatskoj.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije bilo predlagatelj Inforamcije o aktivnostima u vezi s zaštitom imovine i prava BiH u Hrvatskoj jer je to u nadležnosti Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije", saopćeno je iz ministarstva finansija.

Dodaje se da je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda opravdano bio odsutan s današnje sjednice o čemu je na vrijeme bio obavješten predsjedavajući Vijeća ministara i nadležne službe koje pripremaju sjednicu i materijale.

"Temeljem odluke Vijeća ministara šef Pregovaračkog tima za provedbu sporazuma o pitanjima sukcesije je Mirasad Žuga, koji je ujedno i zamjenik ministra finansija i trezora BiH, a za Aneks G nadležan je ministar pravde BiH Josip Grubeša te je informacija pripremljena bez uplitanja ministra financija i trezora BiH jer to i nije njegova nadležnost. Imajući u vidu da su se u javnosti pojavila različita tumačenja s političkim konotacijama današnjeg odgađanja ove točke dnevnog reda, ministar Bevanda oštro demantira sve ocjene koje ga dovode u vezu s namjernim odustvovanjem sa sjednice i bilo kakvim utjecajem na ove procese. Poznato je ko su nadležne osobe za Sporazum o pitanjima sukcesije po svim aneksima i ovaj proces u tijeku je dugi niz godina te je iluzorno očekivati da jedan ministar ili jedna stranka upravljaju kompletnim sustavom", kaže se između ostalog u saopćenju ministarstva.

Zaključuje se kako Bevanda žali što se "politika i izborna kampanja umiješala u sve, pa i u kreiranje dnevnog reda Vijeća ministara BiH".

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je s današnje sjednice skinulo tačku dnevnog reda koja glasi "Informacija o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj".

Ovu informaciju medijima je potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kazao da je ova tačka skinuta s dnevnog reda zbog nedolaska zamjenika ministra finansija BiH Mirsada Žuge na sjednicu.