{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH donosi sudbonosne odluke bez osnova

S
24.1.2008. u 11:19
0
0
Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH donosi sudbonosne odluke bez osnova
0
Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH donosi sudbonosne odluke bez osnova
ACIPS ponovo upozorava Vladu i Parlament FBiH da bi donošnje odluka bez strategije razvoja u elektro-energetskom sektoru bilo dugoročno štetno za građane.
Ukoliko Parlament FBiH odobri zahtjev Ministarstva energije, rudarstva i industrije da se odmah ide u odabir strateškog partnera za projekte koje ovo ministarstvo predlaže, u ovom slučaju za izgradnju novih eletroenergetskih objekata bez tendera, moguće je očekivati negativne posljedice po dugoročni razvoj zemlje.

Naime, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je jedino ministarstvo u Vladi FBiH koje nema rok za izradu strategije razvoja ove oblasti a de facto donosi sudbonosne odluke za državu bez ikakvih ozbiljnih osnova.

Ukoliko bi se ovakva odluka usvojila, moguće je da BiH zauvjek izgubi energetiku kao jedan od glavnih strateških resursa i nastavi biti izvoznik sirovine i energije kao nerazvijene afričke zemlje.

Ponavljamo da bi premijer Branković i ministar Hećo morali uzeti u obzir činjenicu da bilo kakva odluka donesena van dogovora sa nadležnim institucijama na državnom nivou, i van Razvojne strategije BiH (National Development Plan - NDP), mora značiti dugoročno ekonomsko rasparčavanje BiH.

Stoga, hitno treba krenuti sa koordinacijom odluka entitetskih ministarstava i Vlada sa budućim razvojnim ciljevima čitave države koji se trenutno definišu u sklopu izrade Razvojne strategije BiH (NDP-a).

Razvojna strategija BiH je proces kojim se definišu 3 – 7 ključnih razvojnih područja. Trenutačno se u tom procesu sagledava situacija u BiH, na svim područjima. ACIPS je napravio i predložio metodologiju za izradu Razvojne strategije BiH, čiji je dio i službeno prihvaćen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: