Neobičan metod
1

Ministarstvo edukuje bh. građane o saobraćaju australskim spotovima iz 1997.

Klix.ba
Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u pokušaju da educira bh. građane pravilima ponašanja učesnika u saobraćaju objavilo je nekoliko australskih edukativnih spotova iz 1997. godine, s titlovima na bosanskom jeziku.

Nakon ilustrativne saobraćajne nesreće prikazane u prvom i najkontroverznijem spotu, posuđenom od Transport Accident Commission of Australia (TAC), hirurg traumatolog Richard Gilhome objašnjava šta se dešava ljudskom tijelu za manje od dvije desetinke sekunde kada ga udari automobil koji se prije kočenja kretao brzinom od 70 kilometara na sat i kočio na razdaljini od 50 metara.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH napominju, posredstvom australskog ljekara i njegovih tvrdnji iz 1997. godine, kako vrat puca, razbija se lobanja i mozak pješaka se pretvara u kašu: "Vjerovatnoća je 70 posto da pogine!"

"A da ste prije kočenja išli brzinom od 60 kilometara na sat postojala bi dobra šansa da zaustavite vozilo", poručuje ljekar, da bi Ministarstvo prometa i komunikacija BiH potom poentiralo: 10 kilometara na sat manje spašava život!