|

Ministarstvima u BiH blokiran pristup društvenim mrežama zbog opasnosti od hakerskog napada

Ministarstvima u BiH blokiran pristup društvenim mrežama zbog opasnosti od hakerskog napada
9
Piše: Er. M.
15.5.2017. u 12:00
27
komentara
9

dijeljenja
Ministarstvima u BiH blokiran pristup društvenim mrežama zbog opasnosti od hakerskog napada Foto: Ilustracija
Vijeće ministara BiH preventivno je blokiralo pristup društvenim mrežama u državnim ministarstvima zbog opasnosti od hakerskih napada, potvrđeno nam je iz Vijeća ministara BiH.
Kako su nam kazali iz Vijeća ministara BiH, državnu vlast je američka softverska firma Microsoft obavijestila o postojanju opasnosti od izloženosti hakerskim napadima.

Pristup društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Twittera ponovo će biti omogućen državnim službenicima kada IT stručnjaci procijene da ne postoji opasnost.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH jutros je na svojim serverima uposlenicima u državnim ministarstvima blokiralo pristupe društvenim mrežama.

Inače, tokom petka je pokrenuta velika hakerska kampanja usmjerena protiv više svjetskih zemalja, u kojoj informatički sistem napadaju takozvanim "ransomware" virusom. Dosad je otkriveno čak 75.000 napada virusom WannaCry (oblik ransomwarea) u 99 zemalja.

Policijska agencija Evropske unije Europol objavila je da je hakerskim napadima koji su počeli u petak zahvaćeno više od 200.000 ljudi u 150 zemalja svijeta.

Virus preuzima kontrolu nad datotekama korisnika i traži plaćanje, a najteže pogođene zemlje su Rusija i Velika Britanija.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...