BiH
50

Ministarstva za rad i socijalnu politiku nemaju razumijevanja za samohrane roditelje

Piše: M. N.
Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje - One less" obilježilo je drugu godišnjicu rada i nastojanja da se samohrani roditelji i njihova djeca tretiraju kao ravnopravni članovi društvene zajednice.

Članovi ovog udruženja imali su veliki broj akcija pomoći svojim članovima, te brojne aktivnosti u okviru kojih su se borili za prava ove društvene kategorije. U okviru obilježavanja godišnjice promovirana je i knjiga predsjednice ovog udruženja Muamere Činjarević pod nazivom "Knjiga jednog manje".

"Sadržaj knjige u prvom dijelu sačinjava izvještaj dosadašnjeg rada i plan rada za budućnost, a u drugom dijelu su ispovijesti pojedinaca, djece i staratelja, koje su zabilježene tokom izrade studije", kazala je za naš portal Činjarević.

Udruženje planira u narednom periodu napredovati, registrirati se na federalnom nivou, te oformiti novo pravno lice - Centar za jednoroditeljstvo koji će biti centralna baza u kojoj će ova populacija imati sve informacije za ostvarivanje svojih prava, a pogotovo za prava djece iz jednoroditeljskih porodica.

"U protekle dvije godine ministarstva za rad i socijalnu politiku KS i FBiH nisu pokazala dovoljno razumijevanja. S obzirom na to da je Udruženje registrirano na nivou KS, a novoizabrana ministrica tog resora u KS je žena i majka, toplo se nadamo da će imati više razumijevanja i upriličiti u što skorijem periodu mogućnost predstavnicima Udruženja da iznesu problematiku ove populacije", istakla je Činjarević.