BiH
180

Ministar Zukan Helez osuđen na uvjetnu zbog tuče u kafani

Piše: E. G.
Zukan Helez
Zukan Helez
Odlazeći ministar za boračka pitanja u Vlade Federacije BiH Zukan Helez danas je na Općinskom sudu u Bugojnu osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci zbog tuče u kafani u tom gradu koja se dogodila 8. septembra 2013. godine.

Tog dana je ministar Helez u pratnji Elvisa Tukara i Midhata Palića ušao u ugostiteljski objekat u vlasništvu Benjamina Hajdarevića te ga šakom udario u sljepoočnicu. Sve to je posmatrala njegova maloljetna kćerka. Helez, Tukar i Palić su nastavili udarati Hajdarevića sve dok nije izgubio svijest.

Vlasnik ugostiteljskog objekta je zadobio veoma teške povrede po cijelom tijelu te se oporavljao u bolnici. Osim toga, Tukar i Palić su ispred ugostiteljskog objekta pretukli i radnicu kafića Slavku Bastu.

Helez se danas pojavio na Općinskom sudu u Bugojnu u pratnji braniteljic, kao i Elvis Tukar i Midhat Palić. Sva trojica su se izjasnili da su krivi i prihvatili sankciju predloženu optužnicom Tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

"Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva SBK, pa izdao kazneni nalog kojim se trojici optuženih izriče uvjetna osuda tako što im se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od po osam mjeseci te istovremeno određuje da se izrečena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u vremenu provjeravanja od jednu godinu i šest mjeseci ne počine novo krivično djelo. Oštećeni Benjamin Hajdarević je upućen da svoj imovinsko-pravni zahtjev u cjelosti ostvari u parnici", kazao je za Klix.ba Edin Topčić, šef sudske pisarnice u Općinskom sudu Bugojno.

U Sudu napominju da presuda još uvijek nije pravosnažna.