BiH
7

Ministar zdravstva BPK pozvao zdravstvene radnike da prekinu generalni štrajk

Piše: E. A.
Damir Dučić
Damir Dučić
Ministar zdravstva BPK Goražde Damir Dučić pozvao je zdravstvene radnike da prekinu generalni štrajk koji je počeo u petak i prema najavama Sindikata neće prestati dok Vlada ne prihvati povećanje satnice za 2,35, a na osnovu granskog Ugovora sklopljenog između Vlade Federacije BiH i strukovnog sindikata.

"Kada bi BPK Goražde imao dodatnih milion KM bez ikakvih pregovora bi povećali vrijednost satnice. Milion KM viška nema ni u Fondu za zdravstveno osiguranje. Fond iz kojeg se finansiraju zdravstvene usluge se puni od doprinosa iz plata uposlenih, najvećim djelom iz plata uposlenika koji rade u privredi. Ukupni prihodi Fonda su direktnoj vezi sa brojem zaposlenih.

Od ostvarenih prihoda finansiraju se zdravstvene usluge u domovima zdravlja, bolnici, esencijalna lista lijekova, liječenje van kantona, ortopedska pomagala, refundacija bolovanja preko 42 dana itd. U situaciji koju imamo, povećanje koje traži Sindikat zdravstvenih radnika je trenutno moguće samo ako bi se umanjila esencijalna lista lijekova ili ako bi se smanjili troškovi liječenja van kantona. Nažalost, dobro maskirano, u pozadini, to i jeste bio prijedlog predsjednika sindikata sa kojim se ja ne mogu nikako složiti.

Ako bih na to pristao, to bi značilo da pacijenti iz reda radnika koji pune ovaj fond i iz reda penzionera koji su ga punili punih 40 godina bi morali ubuduće doplaćivati i za lijekove i za preglede. Ja to ne mogu dozvoliti jer je nemoralno i nedopustivo da od svojih skromnih primanja izdvajaju još i za pregled ljekara", stoji u saopćenju ministra zdravstva BPK Goražde Damira Dučića.

Dučić ističe da je svjestan da zdravstveni radnici u BPK Goražde zaslužuju veće plate, no smatra kako one u trenutnoj situaciji i nisu tako loše.

"Ukupna primanja doktora su od 1600 do 3500 KM, za medicinske sestre to je od 900 do 1100, vozači i portiri od 550 do 900 KM", navodi se u saopćenju.

Resorni ministar ističe da su pregovori mogli imati pozitivan ishod te da su prvobitno predstavnici sindikata odgodili početak štrajka.

"Normalizacije stanja u zdravstvenim ustanovama je kratko trajala, a od mene se u međuvremenu tražila saglasnost za povećanje koeficijenta predsjedniku sindikata. Da sam prihvatio ovo povećanje, vjerujem da danas ne bi bilo štrajka. Međutim, nisam i ne mogu prihvatiti nikakve ucjene kojima bih dozvolio značajno povećanje plate dotičnog, a upitno je koliko vremena isti efektivno provede na radnom mjestu. Izostankom moje saglasnosti na povećanje koeficijenata, pregovori su prekinuti i štrajk je započeo", stoji u saopćenju.

Finansijski kolaps u zdravstvu i trenutna situacija prije ili kasnije će zahtijevati reformu zdravstvenog sistema što bi moglo dovesti do ukidanja Kantonalne bolnice i formiranja Zdravstvenog centra Goražde sa uslugama primarne i dijela sekundarne zdravstvene zaštite a istovremeno to bi značilo smanjenje broja zdravstvenih radnika pa bi po važećim normativima moglo doći do otpuštanja čak i do 80 radnika u zdravstvu, stoji između ostalog u saopćenju ministra Dučića.

"Ukoliko javnost i korisnici zdravstvenih usluga smatraju da sam ja krivac za nastalu situaciju spreman sam istog trenutka podnijeti ostavku", navodi Dučić, koji je na ovoj poziciji sedam mjeseci dok su problemi u zdravstvu godinama nagomilavani.

On smatra da se hitno moraju povući određeni potezi u cilju njihovog rješavanja.

"Svakako ti potezi sa sobom nose i neke žrtve, ali dok budem obavljao ovu dužnost građani neće biti te žrtve. Pozivam zdravstvene radnike da prekinu štrajk. Pomislite kako je čovjeku koji je bolestan, ima penziju 320 KM, a morao bi još od toga plaćati lijekove i zdravstvene preglede", navodi se u saopćenju ministra.