BiH
2

Ministar za boračka pitanja BPK će tražiti smjenu predsjedavajućeg Skupštine

FENA
Goražde
Goražde
Ostvarivanje prava po osnovu Zakona o dopunskim pravima demobilisanih boraca, porodica šehida i poginulih boraca, na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) trenutno su stopirana, a najveću odgovornost snosi SDA, tvrdi ministar za boračka pitanja BPK Goražde Dževad Adžem.

Na današnjoj pres konferenciji on je najavio da će, ukoliko ne bude sazvana vanredna sjednica Skupštine BPK-a, na kojoj bi se odobrio Program utroška sredstava, tražiti smjenu predsjedavajućeg Skupštine Nazifa Uručija.

Ministar za boračka pitanja tvrdi da najveću odgovornost za blokadu isplata boračkim populacijama po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca i situaciju u kojoj se našlo Ministarstvo za boračka pitanja, koje bez saglasnosti Skupštine ne može isplaćivati sredstva, snosi SDA koja je podržala ovakav Zakon o izvršenju budžeta.

"Tome je prethodio pokušaj SDA da utiče na budžet ovog ministarstva jer je njihova inicijativa da se donacije boračkim populacijama dijele pola-pola na SDA i SDP. Ja ne pristajem na to jer sam ministar svih boraca bez obzira kojoj stranci pripadaju", kategoričan je Adžem.

On je naglasio da je u saradnji sa boračkim udruženjima predložio budžet koji je usvojen, ali na koji je stavljen moratorij u nemogućnosti da se na drugi način ospori implementacija ovih zakona.

Prema njegovim riječima, postoje indicije kako Skupština na dnevni red naredne sjednice neće staviti Program utroška sredstava Ministarstva što znači još mjesec ili najmanje tri mjeseca čekanja ima li se u vidu kontinuitet skupštinskih zasjedanja.

"To znači i dovođenje boračkih populacija u krajnje težak položaj. Poslanici imaju primanja veća nego šest majki poginulih na ovom prostoru a mi već u ministarstvu imamo oko 80 zahtjeva boraca za prava iz Zakona o dopunskim pravima koje ne mozemo realizirati. Nema participacije za dženaze umrlim, nema liječenja za članove njihovih porodica", kazao je ministar za boračka pitanja BPK-a.

Ukoliko Nazif Uruči hitno ne sazove vanrednu sjednicu Skupštine, komisije za boračka pitanja zatražiću njegovu smjenu, kategoričan je Adžem.