Konferencija na Vlašiću
55

Ministar Vujanović: Znanje je resurs koji BiH može dovesti do ekonomskih promjena

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović prisustvovao je 18. Međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Trendovi razvoja zemalja Zapadnog Balkana zasnovani na znanju sa posebnim osvrtom na BiH u procesu pristupanja EU”, koju su na Vlašiću organizovali Internacionalni univerzitet Travnik u saradnji s akademskim partnerom Univerzitetom Indonezija.

Ministar Vujanović je u svom obraćanju gostima kazao kako je znanje glavni i najveći pokretač svih procesa i resurs koji ovu zemlju može dovesti do pozitivnih ekonomskih promjena. Naglasio je kako su mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine veoma sposobni i talentovani što pokazuju na raznim takmičenjima širom svijeta gdje osvajaju prva mjesta i zlatne medalje.

"Naša zemlja ima jako značaj resurs i potencijal, a to je potentne i sposobne mlade ljude koji participiraju znanje na renomiranim i etabliranim institucijama i zbog toga su ovakve konferencije jako značajne jer pomažu da se javnost upozna sa talentovanim mladim ljudima koji će znanjem pomoći Bosni i Hercegovini da postane punopravan član Evropske unije“, istakao je ministar Vujanović.

Osnovni cilj ovogodišnje konferencije bio je da se ukaže na značaj znanja kao ključnog faktora u razvoju konkurentnosti privrede Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana. Učesnici su tokom konferencije razmjenjivali naučno-istraživačka i praktična saznanja i iskustva o jačanju procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, te rješenja i preporuke s obzirom na izraženu aktuelnost ove teme koja nadilazi mnoge zemlje i danas postaje svjetski problem.

Na konferenciji je učestvovala i ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani koja je istakla da je ulaganje u znanje najbolja investicija i da saradnja univerziteta i akademske zajednice može dovesti do jačanja ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Indonezije.

Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik prof. dr. Ibrahim Jusufranić naglasio je da su znanje i vještine danas najvažniji izvor konkurentske prednosti, a ulaganja sa svrhom povećanja nivoa znanja mogu značajno povećati ekonomske izglede Bosne i Hercegovine i njezinih stanovnika.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je istakao da Internacionalni univerzitet Travnik zajedno sa partnerima svake godine organizuje Međunarodne konferencije sa zanimljivim i aktuelnim temama na kojima stručnjaci iz različitih oblasti ukazuju na koji način Bosna i Hercegovina može napredovati. Na konferenciji su još učestvovali sekretari ambasade Republike Indonezije u BiH Febry Elsafrino i Raden Sandjaya, zamjenik rektora Univerziteta Indonezija, Depok, prof. dr. Bambang Wibawarta i Šef Ureda za prijem studenata Dr. sci. Untung Yuwono, ministar privrede Srednjobosanskog kantona Sedžad Milanović, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, pomoćnik ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Zoran Matošević, dekan Fakulteta za detektive i kriminalistiku Evropskog univerziteta Republike Makedonije Atanas Kozarev, kao i mnogobrojni akademici i profesori s univerziteta iz Bosne i Hercegovine i regije.