Posljednji oproštaj
0

Ministar Vjekoslav Mandić sahranjen u prisustvu članova porodice, prijatelja i kolega

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić, koji je u 62. godinu života nakon teške bolesti preminuo u četvrtak u mostarskoj bolnici, danas je sahranjen na groblju Lakševine na Buni kod Mostara.
Posljednjem ispraćaju koji je organizovan ispred Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg prisustvovao je veliki broj rodbine, prijatelja, građana i visokih dužnosnika, te stranačkih kolega sa svih nivoa vlasti, kao i predstavnika javnog života u našoj zemlji.

Prije toga na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je komemoracija ministru Mandiću. U emotivnim govorima je kazano kako je njegova smrt veliki gubitak za FBiH.

Vjekoslav Mandić je rođen 12. juna 1959. godine u Konjicu, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a 1985. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci. U Zagrebu 1998. godine položio je specijalistički ispit, a 2009. godine magistrirao na Medicinskom fakultetu u Mostaru, gdje je i doktorirao 2013. godine.

Radio je u Domu zdravlja Konjic od 1985. do 1993. godine, te na Odjelu ginekologije Kliničke bolnice Mostar od 1993. do 2005. godine.

Od 2005. do 2007. godine obnašao dužnost federalnog ministra zdravstva, a od 2007. do 2010. godine bio zastupnik i predsjedatelj Odbora za zdravstvo u Parlamentu FBiH. Godine 2011. imenovan je pomoćnikom direktora za hirurške djelatnosti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Za federalnog ministra zdravstva BiH drugi put je imenovan 2015. godine i na toj dužnosti je bio do smrti.