U utorak
19

Ministar vanjskih poslova Irana stiže u posjetu BiH, sastat će se sa Biserom Turković

V. K.
Hossein Amir-Abdollahian (Foto: EPA-EFE)
Hossein Amir-Abdollahian (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hossein Amir-Abdollahian sutra će stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će održati sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Kako je saopćeno, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održat će se tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Amir-Abdollahiana, a potom i sastanak izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Iran.

Nakon sastanka, Turković i iranski šef diplomatije obratit će se javnosti gdje će govoriti o rezultatima sastanka, ali i o odnosima između Bosne i Hercegovine te Irana.

Hossein Amir-Abdollahian obavlja funkciju iranskog šefa diplomatije od augusta 2021. godine, dok je prije toga radio kao ambasador Irana u Bahreinu od 2007. do 2010. godine.

Turković i iranski ministar već su se ranije sastali tokom ove godine i to u Minhenu gdje su također razmatrali bilateralne odnose dvije države, ali i cjelokupne odnose između zemalja kako na Balkanu tako i na Bliskom istoku.

Uoči posjete Bosni i Hercegovini, iranski šef diplomatije boravio je u Srbiji gdje je održao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.