San Pedro Suli
0

Ministar vanjskih poslova BiH u Hondurasu

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je na 39. redovnom zasjedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAS), koje se održalo 2. i 3. juna 2009. godine u San Pedro Suli, Honduras.

Nakon inauguralne sesije, na kojoj su se prisutnim ministrima obratili generalni sekretar OAS-a Jose Miguel Insulza i predsjednik Republike Honduras Manuel Zelaya, ministrica vanjskih poslova Hondurasa Patricia Rodas Baca izabrana je za predsjednika Generalne skupštine OAS-a, nakon čega je preuzela predsjedavanje. Tema 39. zasjedanja OAS-a bila je „Prema kulturi ne-nasilja“.

Ministri su na Generalnoj skupštini OAS-a razmatrali i druga aktuelna pitanja, poput socijalno-ekonomskog utjecaja i utjecaja klimatskih promjena na okoliš u zemljama hemisfere, saradnje zemalja hemisfere u cilju prevencije prenosivih bolesti, uključujući i gripu A tipa H1N1, saradnje zemalja hemisfere u cilju ostvarivanja naprednog informacionog sistema za putnike, te ostale teme od važnosti za države članice OAS-a.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine OAS-a, ministar Alkalaj se susreo sa ministrom vanjkih poslova Brazila Celsom Amorinom, te sa ministricom vanjskih poslova Hondurasa Patriciom Rodas Bacaom.

Ministar Alkalaj i ministar Amorin su se osvrnuli na uspješnu posjetu ministra Alkalaja Brazilu u januaru ove godine, te su razmijenili mišljenja o aktivnostima koje dvije države poduzimaju kako bi realizirale postignute dogovore o zaključivanju sporazuma, kao i o dogovoru o međusobnim razmjenama podrški za kandidature u tijelima Organizacije ujedinjenih naroda.

Prilikom susreta sa ministricom vanjskih poslova Hondurasa Rodas Bacaom, ministar Alkalaj je iskoristio priliku da ministrici uputi čestitke povodom izbora na mjesto predsjednika Generalne skupštine OAS-a, izrazivši interes Bosne i Hercegovine za uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Hondurasom, te razvijanjem prijateljskih odnosa i saradnje dviju država unatoč njihove geografske udaljenosti.

Ministar je, također, informirao ministricu Rodos Baca da se BiH kandidovala za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine, izrazivši nadu da će Honduras podržati kandidaturu naše zemlje.