{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar vanjskih poslova BiH u Hondurasu

S
3.6.2009. u 17:53
0
0
Ministar vanjskih poslova BiH u Hondurasu
0
Ministar vanjskih poslova BiH u Hondurasu
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je na 39. redovnom zasjedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAS), koje se održalo 2. i 3. juna 2009. godine u San Pedro Suli, Honduras.
Nakon inauguralne sesije, na kojoj su se prisutnim ministrima obratili generalni sekretar OAS-a Jose Miguel Insulza i predsjednik Republike Honduras Manuel Zelaya, ministrica vanjskih poslova Hondurasa Patricia Rodas Baca izabrana je za predsjednika Generalne skupštine OAS-a, nakon čega je preuzela predsjedavanje. Tema 39. zasjedanja OAS-a bila je „Prema kulturi ne-nasilja“.

Ministri su na Generalnoj skupštini OAS-a razmatrali i druga aktuelna pitanja, poput socijalno-ekonomskog utjecaja i utjecaja klimatskih promjena na okoliš u zemljama hemisfere, saradnje zemalja hemisfere u cilju prevencije prenosivih bolesti, uključujući i gripu A tipa H1N1, saradnje zemalja hemisfere u cilju ostvarivanja naprednog informacionog sistema za putnike, te ostale teme od važnosti za države članice OAS-a.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine OAS-a, ministar Alkalaj se susreo sa ministrom vanjkih poslova Brazila Celsom Amorinom, te sa ministricom vanjskih poslova Hondurasa Patriciom Rodas Bacaom.

Ministar Alkalaj i ministar Amorin su se osvrnuli na uspješnu posjetu ministra Alkalaja Brazilu u januaru ove godine, te su razmijenili mišljenja o aktivnostima koje dvije države poduzimaju kako bi realizirale postignute dogovore o zaključivanju sporazuma, kao i o dogovoru o međusobnim razmjenama podrški za kandidature u tijelima Organizacije ujedinjenih naroda.

Prilikom susreta sa ministricom vanjskih poslova Hondurasa Rodas Bacaom, ministar Alkalaj je iskoristio priliku da ministrici uputi čestitke povodom izbora na mjesto predsjednika Generalne skupštine OAS-a, izrazivši interes Bosne i Hercegovine za uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Hondurasom, te razvijanjem prijateljskih odnosa i saradnje dviju država unatoč njihove geografske udaljenosti.

Ministar je, također, informirao ministricu Rodos Baca da se BiH kandidovala za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine, izrazivši nadu da će Honduras podržati kandidaturu naše zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: