Bura u TK
145

Ministar Topčagić: Žele me smijeniti jer istražujemo SDP-ov kriminal u Gradačcu

Piše: A. K.
Husein Topčagić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Husein Topčagić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (TK) Husein Topčagić uskoro bi mogao biti smijenjen. Zbog navodno lošeg rukovođenja ministarstvom, te sumnje na nepotizam, korupciju i zloupotrebu položaja, Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) TK od premijera Bege Gutića zatražio je Topčagićevu smjenu.

Priča o mogućoj smjeni aktuelnog ministra unutrašnjih poslova TK uslijedila je nakon pisama koja su visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) nedavno uputili predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, a koja je portal Klix.ba u cijelosti objavio.

Žestoke optužbe pljuštale su na sve strane, a među potpisnicima jednog od pisama je i premijer TK Bego Gutić, koji je, između ostalog ukazao na Topčagićevo loše rukovođenje kantonalnim MUP-om te izrazio sumnje u zloupotrebu položaja.

Netransparentno zapošljavanje

Gutić je u pismu između ostalog naveo da je Topčagić u protekle dvije godine, koliko obnaša funkciju ministra, u radnom odnosu u ministarstvu na netransparentan način primio blizu 200 zaposlenika, o čemu je odlučivao mali broj osoba na čelu s Mirsadom Kukićem, potpredsjednikom SDA.

Kantonalni premijer je istakao i da je Topčagić svojim javnim djelovanjem i lobiranjem na osiguravanju poslova za koje bi izvođač radova bila upravo kompanija njegovog brata dodatno i u ozbiljnoj mjeri narušio ugled stranke, a optužio ga je i za druženje s osobama iz kriminalnog miljea.

Zbog svega izrečenog, Kantonalni odbor SDP-a Tuzla na nedavno održanoj sjednici, između ostalog zatražio je od premijera Gutića da smijeni ministra Topčagića.

Iz SDP-a su pozvali i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli da sprovede istragu, a ranije nam je potvrđeno da je u toku provjerava navoda koje su SDA zvaničnici iznijeli u pismima Izetbegoviću.

Kako saznajemo, Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK također će uputiti inicijativu za Topčagićevu smjenu.

Tim tragom, danas smo kontaktirali Dževada Hadžića, predsjednika Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK koji nije želio govoriti detaljno o razlozima traženja ostavke ministra Topčagića.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Kratko nam je kazao da će se sve znati sutra nakon konferencije za medije koja je zakazana.

S druge strane, odbacivši sve optužbe, aktuelni ministar unutrašnjih poslova za Klix.ba tvrdi da do njegove smjene neće doći.

"Od toga nema ništa. Oni traže od premijera da pokrene inicijativu smjene, a Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK zna na koji načn to ide, ne mogu to oni tražiti jer treba potpis 12 poslanika" kaže Topčagić za Klix.ba.

"Nemam veze s poslovima koje sklapa moj brat"

U razgovoru za naš portal Topčagić je negirao optužbe u vezi sa osiguranjem poslova firmi koja je u vlasništvu njegovog brata.

Naime, u javnosti se već duži vremenski period dovodi u pitanje regularnost sprovođenja tenderske procedure vezano za izvođača radova na dvije osnovne škole na području Gradačca, zatim realizaciju projekta pametne škole u Kladnju, kao i proširenja putničkog terminala na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Upravo na svim ovim projektima posao je dobila gradačačka firma Džena koja je u vlasništvu Topčagićevog brata.

"Nelogično je da neko traži smjenu ministra jer njegov brat dobija poslove širom BiH. SDP-ovi direktori i načelnici daju posao mom bratu te onda oni trebaju smijeniti svoje kadrove", istakao je Topčagić.

Kao osnovni razlog za traženje njegove smjene Topčagić vidi u tome da je ministarstvo kojim rukovodi Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu od načelnika Općine Gradačac Edisa Dervišagića sa bližim saradnicima.

"Odjel za privredni kriminal MUP-a TK je pronašao niz nepravilnosti te je uputio izvještaj. Riječ je o zloupotrebi kod kupovine zemljišta. Naime, zemljište koje je kupljeno od fizičkog lica vrijedilo je 9.800 KM, a oni su ga kupili za 155.000 KM. Također, u toku su i istrage po pitanju poslovanja Općine Gradačac sa firmom Šike, a predmet istraga su još dva do tri slučaja. Imam pouzdane informacije da moju smjenu ne traži KO SDPBiH TK, već neki ljudi iz SDP-a u Gradačcu, jer su dolje u kriminalu", otkrio je Topčagić za Klix.ba.