Bit će nekoliko linija
346

Ministar Šteta objasnio kako će funkcionisati noćni javni prijevoz u Sarajevu

L. S.
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Veliki novitet u sarajevskom saobraćaju počinje u novogodišnjoj noći kada će javni prijevoz saobraćati do ranih jutarnjih sati besplatno, a šta korisnike očekuje nakon toga za Klix.ba otkrio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Kanton Sarajevo će od 1. januara 2024. godine imati javni prijevoz koji će biti u funkciji 24 sata, odnosno danonoćno, a više detalja o samoj odluci iznio je ministar Šteta.

"Mnogo je projekata koje smo pokrenuli za poboljšanje javnog prijevoza i vraćanje javnog prijevoza građanima. Naš cilj je da građani osjećaju sigurnost u prijevozu, da imaju kvalitetnu uslugu, da koriste sve prednosti i da čuvaju svoju imovinu. Do sada smo slušali potrebe građana, tako je bilo i sa odlukom za uvođenjem noćnog prijevoza", objasnio je on.

Kako je poznato, ranijih godina ta opcija nije bila izvodiva, kako zbog manjka vozila, tako i zbog sigurnosti.

"Nabavkom vozila koja imaju savremenu opremu i uvođenjem videonadzora u javni prevoz, stičemo uvjete za siguran i kvalitetan prijevoz tokom 24 sata. Do sada smo nabavili 25 novih trolejbusa, a isporuka novih 15 tramvaja je u toku i dok nabavljamo još dodatnih 10, krećemo sa nabavkom 30 novih autobusa i zasigurno se u ovom gradu dešava revolucija javnog prevoza koju smo godinama, pa i decenijama čekali", akcentirao je ministar.

Objasnio je da će u noćnim satima saobraćati tramvaji na relaciji od Ilidže do Baščaršije, trolejbus od Dobrinje do Jezera i autobus iz centra do Vogošće. Redovi vožnje će biti objavljeni blagovremeno.

"Analizom su dobijeni podaci o linijama koje su optimalne za saobraćanje u periodu iza ponoći, a Ministarstvo saobraćaja će pratiti odvijanje saobraćaja u tom periodu i u slučaju potreba donijeti nova rješenja za noćni prijevoz", razjasnio je Šteta.

Podsjećamo, prijevoz u noćnim satima građani će koristiti besplatno, jer će Ministarstvo saobraćaja finansirati te usluge.

"Sigurni smo da će javni prijevoz u glavnom gradu u godinama koje dolaze biti jedan od najboljih u regiji, a posebno smo ponosni na činjenicu da su naši učenici, studenti i penzioneri sa minimalnom penzijom zadovoljni što mogu besplatno koristiti javni prijevoz na svim linijama 24 sata", smatra on.

Istaknuo je i da se odluka o uspostavljanju željezničkih linija do Pazarića i do Podlugova također pokazala kao kvalitetna, jer 40 posto od ukupnog broja putnika u Federaciji čine ove dvije linije.

"Nastavit ćemo djelovati isključivo u interesu građana, jer novcem svih građana kreiramo bolji ambijent javnog prijevoza i života. Sarajevo zaslužuje nove pruge, nove linije, nove trolejbuse, nove autobuse, a posebno nove tramvaje, jer tramvaj je simbol ovog grada, a tradicija treba i mora da živi", konstatirao je ministar.