Pozitivne vijesti
6

Ministar Šarović pozvan u Moskvu na pregovore o ukidanju zabrane izvoza jabuka

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zabrana izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju na snazi je više od dva mjeseca, a ruski nadležni organi odgovorili su Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da su spremni na pregovore o njenom ukidanju.

"Dobio sam poziv na sastanak s Rusima oko deblokade izvoza jabuka. Sastanak će biti u Moskvi. Dogovaramo detalje i termin", potvrdio je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Podsjećamo, voćarima iz BiH uskraćen je izvoz jabuka u Rusiju nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je vršila reeksport, odnosno jabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla Rusiju.

Šarović je prije mjesec dana pooštrio procedure za dobijanje certifikata o porijeklu voća i povrća iz naše zemlje koje se izvozi u Rusku Federaciju, čime su se stekli uslovi za pregovore o ukidanju zabrane izvoza.

"Naša zemlja je izvršila sve pripreme, poduzela sve mjere, ispoštovala sve procedure i u kontaktu smo s nadležnim službama iz Rusije. Svaki dan nam je važan i nadamo se da će Rusija ukinuti zabranu", govori nam Šarović.

Ministar Šarović uputio je početkom marta pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u BiH poduzete neophodne mjere. On je u pismu zatražio i održavanje sastanka u cilju pregovora o nastavku izvoza jabuka u Rusiju. Odgovor na pismo Šarović je dobio jučer.

Na pitanje koliku štetu je propust u vezi s izvozom jabuka dosad nanio domaćim proizvođačima, Šarović nam odgovara kako se ministarstvo na čijem je čelu nije mnogo bavilo sagledavanjem štete.

"Štete bi bile minimalne ukoliko bi se zabrana ukinula u narednih mjesec do dva. To bi bila nadoknadiva šteta", istakao je Šarović te dodao kako još ne može prejudicirati ishod kompletne situacije.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a slažu se sa Šarovićem kako zabrana izvoza jabuka u Rusiju neće prouzrokovati značajne štete ukoliko uskoro bude ukinuta.

"S obzirom na sve preduzete aktivnosti, iskreno se nadamo da će zabrana biti ukinuta. Institucije RS-a poduzele su konkretne i jasne korake kako bi otpočeli pregovori s Federalnom službom za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije", rekli su nam iz nadležnog ministarstva RS-a.

Firma "Fruct Company" iz Bijeljine, koja je napravila propust prilikom izvoza jabuka u Rusiju, izbrisana je iz evidencije izvoznika zajedno sa svim njenim kooperantima. Kako sazanjemo, izvještaj o kontroli ove firme dostavljen je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, MUP-u RS-a i Tužilaštvu RS-a. Također, izvršen je i popis svih skladišta u RS-u, a izvještaj o preostalim količinama jabuka je dostavljen Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

"Vlada RS je donijela Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, čime su pooštrene mjere ko se može baviti izvozom voća i povrća u Rusiju. Na zahtjev Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja dostavljeni su podaci o obimu i proizvodnji voća i povrća po kulturama u RS-u, kako bi isti bili proslijeđeni ruskoj strani", odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa apeliraju na sve nadležne organe i institucije da izvrše kontrole u dijelu svojih nadležnosti kako se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali.