Pritisak uspješan?
23

Ministar Šarović na pregovorima, Hrvatska spremna smanjiti uvozne takse

Piše: I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U toku su interni telefonski razgovori i konsultacije ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s ministrom poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislavom Tolušićem, a kako saznaje Klix.ba, hrvatska strana je spremna da koriguje pravilnik o povećanju taksi na voće i povrće.

Podsjećamo, nakon sastanka ministara četiri zemlje regije u Sarajevu, Hrvatskoj je poručeno da mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe kojima je ugrozila ekonomske interese BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Problemi su nastali nakon stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, čime su naknade za inspekcijski nadzor s 12 eura povećane na 270.

Također, ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski potpisali su zajedničko pismo koje je tokom dana poslano Evropskoj komisiji.

U međuvremenu, Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske, uzvraćajući time Hrvatskoj koja je drastično povećala takse.