BiH
1

Ministar Šarić primio učenike s prijedlogom rješenja problema Zemaljskog muzeja

Klix.ba
Nakon što su prošle sedmice javno obznanili svoje aktivnosti, učenike Bošnjačke gimnazije, kreatore Akcionog plana i programa za rješavanje problema Zemaljskog muzeja primio je danas ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić.

"Naša ideja i cilj je da se Zemaljski muzej, kao jedinstvena građevina koja predstavlja grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, ponovo otvori“, istakli su, između ostalog, učenici te iznijeli prijedlog iz svog plana prema kojem bi finansiranje ove institucije bilo riješeno uvođenjem turističke takse za turiste u iznosu od 2 KM, kao i obavezujućih posjeta Muzeju za sve osnovne i srednje škole jednom ili dva puta godišnje.

Oni su također informisali ministra i sa rezultatima niza anketa koje su proveli tokom izrade ovog plana, a na osnovu kojih su dobili podatke prema kojima je više od polovine građana posjetilo Muzej više puta, dok su ostali bili u toj građevini jednom ili dva puta, kao i sa konkretnim prijedlozima velikog broja građana koji smatraju da se treba osnovati fond u koji bi se slale donacije većih kompanija i svih ljudi koji smatraju ovaj problem bitnim.

Nakon što je sa velikom pažnjom slušao izlaganja učenika, ministar Šarić je dao podršku ovim mladim ljudima koji imaju tako malo godina, a pokazuju zavidan nivo društvene odgovornosti.

"Zadovoljstvo mi je što sam imao čast sresti se sa vama, tako mladim, a tako poduzetnim i pametnim. Ministarstvo koje predvodim spremno je dati svoj doprinos u realizaciji vašeg plana i programa“, kazao je ministar Šarić, te pozvao ostale instance vlasti da daju svoju podršku ovom planu i programu kako bi se ostvario cilj učenika Bošnjačke gimanzije, ali i zajednički cilj svih nas, a on je otvaranje vrata Zemaljskog muzeja, te trajno i sistemsko rješavanje njegovog finansiranja i rada.