BiH
0

Ministar Sadović razgovarao s komandantom u PSOTC-u

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović sastao se danas s Michaelom Lollesgaardom, brigadnim generalom i komandantom u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), saopćeno je iz kabineta ministra Sadović.

U toku sastanka razmatrane su aktivnosti vezane za nastavak organizovanja regionalnog seminara za upravljanje u katastrofama koji se svake godine održava u saradnji institucija Bosne i Hercegovine, Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP) i Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Ministarstvo sigurnosti BiH prihvatilo je ponudu da učestvuje u organizaciji tog seminara u svojstvu kodirektora projekta.

"Tokom sastanka bilo je govora i o prihvatanju ponude PSOTC-a o preuzimanju i razvoju dijela Centra za potrebe formiranja centra za obuku kadrova u oblasti sistema zaštite i spašavanja od prirodnih katastrofa i drugih nesreća", navodi se.

Brigadni general Michael Lollesgaard ponudio je finansijsku i materijalnu pomoć PSOTC-a i zemalja donatora u realizaciji tog projekta, a ministar sigurnosti Tarik Sadović prihvatio je prijedlog i informirao komandanta PSOTC-a o neophodnim procedurama za realizaciju predmetnog projekta.

Sastanak je završen potvrdom jedinstvenih stavova i želja za nastavak uspješne saradnje.