BiH
0

Ministar Sadović napustio Policijski kongres u Berlinu jer mu nisu dozvolili da govori

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović zajedno s delegacijom BiH napustio je danas 11. evropski policijski kongres u Berlinu, nakon što mu organizatori Kongresa nisu dozvolili da govori u okviru panela "Evropska strategija u borbi protiv terorizma", iako je imao tretman VIP gosta Kongresa i njegovo učešće na panelu bilo blagovremeno najavljeno.

Sadoviću je bilo ponuđeno da se nakon izlaganja svih panelista iz publike javi za riječ i obrati prisutnima, a zaprijećeno je da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon. On je to odbio i napustio Kongres.

U povodu ovog događaja prenosimo govor u cijelosti koji je ministar Sadović trebao danas u Berlinu da održi na panelu o "Evropskoj strategiji u borbi protiv terorizma“, a koji, prema saopćenju iz Sadovićevog kabineta "evropski policajci nisu smjeli da čuju“.

"Evropska strategija u borbi protiv terorizma za nas je važna tema, jer se BiH opredijelila da postane članica velike evropske porodice. BiH u cijelosti podržava Strategiju za borbu protiv terorizma Evropske unije i stupove na kojima ona počiva. Nema opravdanja za terorizam. Nijedan cilj ne može biti toliko vrijedan da bi opravdao ubijanje nedužnih ljudi. Bog je stvorio ljude različitima da bi se bolje upoznali, a ne da bi međusobno krv prolijevali. Sve strukture vlasti u BiH su jedinstvene u ocjeni da je terorizam zlo protiv koga se moramo boriti. To dokazujemo konkretnom suradnjom s Amerikom i zemljama Evrope. Bosna i Hercegovina je višenacionalna i multikonfesionalna država u kojoj stoljećima zajedno žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci, kršćani, Jevreji, muslimani. Islam je u BiH prisutan gotovo 600 godina.

Bosanskohercegovački muslimani su bili iznimno tolerantni kroz burna historijska razdoblja, mada su mnogo puta bili žrtve masovnih zločina i stradanja. Zato vrlo teško prihvataju zlonamjerne optužbe, lansirane iz određenih krugova da su zbog svoje vjere potencijalna teroristička prijetnja. Podsjećam vas da je tokom rata 1992.- 1995. srušeno više od 1.000 džamija i vjerskih objekata kao rezultat projektirane etničke i vjerske mržnje, a ne iz vojnih razloga, da su hiljade muslimanki silovane kao dio zločinačkog plana, a da je u Srebrenici počinjen genocid nad muslimanima. Svoju zločinačku politiku Slobodan Milošević je predstavljao Evropi kao zaštitu od „islamskih fundamentalista i terorista”. Evropa tada nije imala snage da to spriječi. Zato sada ima obavezu da nam pomogne da zaliječimo rane. Nažalost, dešava se povremeno da nam se otvaraju nove rane zbog predrasuda i stereotipa koje stvaraju neki politički krugovi. Priča o „bijeloj Al-Qaidi” je rasistička. Sintagma „islamski terorizam”, iako formalno utemeljena na izvoru motivacije, optužujuća je i naglašava osjećaj kolektivne krivice za sve pripadnike islama. Zato je ovo pravo mjesto da kažem: terorizam nema uporište u Svetoj knjizi Kur'anu. Islam nije vjera terorizma. Zbog netačnih i proizvoljnih tumačenja religioznih fanatika ne smiju se optuživati svi, jer se onda gubi osnova za dijalog i razumijevanje razlika kao pretpostavka za saradnju i zajednički napor za iskorjenjivanje globalnog zla.

Globalni dijalog islama i Zapada danas je potrebniji nego ikad. U BiH postoje grupe ekstremista, iz raznih naroda i konfesija, kao što postoje i u drugim državama gdje se deklariraju kao neonacisti, anarhisti, ultraljevičari i ultradesničari, etnonacionalistički separatisti, religiozni fanatici itd. One su u fokusu agencija za provođenje zakona i obavještajne službe. Ne potcjenjujemo ih, ali nema razloga da njihovu snagu precjenjujemo.

Općepoznata je činjenica da je 11. septembar 2001. godine bio prekretnica u tretiranju fenomena terorizma. Prijetnja svjetskom miru i sigurnosti progresivno je porasla. Bosna i Hercegovina s ustavnom arhitekturom iz Dejtona bila je država sa slabom centralnom vlašću. I pored toga zatvorene su sve humanitarne organizacije čije se djelovanje moglo povezati s finansiranjem ili pomaganjem terorizma.

Uspostavljeni su državno ministarstvo sigurnosti, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), osnovani su Sud i Tužilaštvo BiH, a svi u svom djelokrugu imaju i borbu protiv terorizma. Donesena je strategija za borbu protiv terorizma koja predviđa jačanje državnih kapaciteta, uklanjanje slabosti u zakonodavnoj i instutucionalnoj sferi, suzbijanje poticanja, regrutacije, obuke i podrške svim vidovima terorizma.

Nedavno smo predložili izmjene Krivičnog zakona koje su potpuno usklađene s konvencijom Vijeća Evrope o sprječavanju terorizma i drugim važnim međunarodnim dokumentima. Iz godine u godinu povećava se granična sigurnost BiH. Planiramo uvođenje biometrijskih pasoša početkom 2009. Već dvije godine u našoj zemlji radi Komisija za reviziju državljanstava naturaliziranih državljana BiH koja je oduzela 660 državljanstava. Ogromna većina tih osoba već godinama nije u BiH što se vidi po činjenici da je samo 40 osoba pokrenulo tužbe pred Sudom BiH.

U 2007. godini u BiH nije bilo izvršeno nijedno krivično djelo unutarnjeg ili međunarodnog terorizma, a u prethodne dvije godine bila su dva takva djela. Naglašavam da je u BiH od rata pa do danas bilo prisutno hiljade vojnika, policajaca, diplomata iz mnogih zemalja u svijetu, a da nikada nisu bili meta terorističkih napada.

Bosna i Hercegovina želi da bude partner Americi i Evropi u borbi protiv svjetskog zla. Istovremeno želimo da se poštuju ljudska prava i slobode, a posebno sloboda vjere. Između slobode vjere i zla koje se čini uime vjere postoji jasna razlika. Ne smijemo dozvoliti da bilo koja politika pobriše tu razliku.

Bosna i Hercegovina će davati svoj doprinos borbi protiv terorizma u skladu sa svojim mogućnostima. Mi smatramo da je neophodno daleko više raditi na razumijevanju i otklanjanju uzroka i korijena terorizma. Ta neman se hrani propagandom, siromaštvom, nepravdom, mržnjom, predrasudama... Ljudska prava i slobode ne smiju biti privilegija za jedne, a fikcija za druge".