{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Sadović na sastanku u Skoplju

F
21.3.2008. u 14:42
0
0
Ministar Sadović na sastanku u Skoplju
0
Ministar Sadović na sastanku u Skoplju
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović danas završava dvodnevnu posjetu Republici Makedoniji.
On je učestvovao u radu Zaključnog regionalnog sastanka Projekta ''Sigurnost dokumenata i uspostavljanje identiteta u regionu zapadnog Balkana'' u Regionalnom centru MARRI u Skoplju.

Pored ministra Sadovića učesnici su ministrica unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankulovska i direktor MARRI Centra u Skoplju prof.dr. Trpe Stojanovski.

U okviru posjete potpisana su tri sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije.

Sporazumom o saradnji protiv terorizma, organizovanog kriminala, nelegalne trgovine narkoticima, psihotropnim supstancama i prekursorima, ilegalne migracije i ostalih krivičnih djela su između ostalog regulirane oblasti i oblici saradnje, razmjena iskustava i informacija, povjerljive informacije, zaštita ličnih podataka, kontakti i odnosi prema drugim međunarodnim sporazumima.

Sporazumom o readmisiji je regulirana readmisija vlastitih građana, readmisija stranaca, procedure i rokovi readmisije, tranzit stranaca, troškovi, odnosi prema drugim sporazumima, zaštita ličnih podataka i način implementacije, a Sporazumom o saradnji i pomoći u oblasti zaštite i spašavanja u slučajevima prirodnih katastrofa se uređuju okvirni oblici saradnje u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa kad strane koja traži pomoć nije u mogućnosti da se vlastitim sredstvima suprotstavi posljedicama katastrofa.

Ministar Sadović je između ostalog rekao da je Komisija evropske zajednice u dokumentu ''Unapređenje evropske perspektive zapadnog Balkana'' od 5. marta 2008., utvrdila da će liberalizacija viznog režima zavisiti od provođenja neophodnih reformi u našim državama i pravilne implementacije Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.

"Mape puta bit će sačinjene u skladu s potrebama svake zemlje pojedinačno, a obuhvatit će četiri seta pitanja: sigurnost dokumenata, ilegalne migracije, javni red i sigurnost i vanjske odnose. Brzina liberalizacije viznog režima zavisit će i od progresa svake zemlje u dostizanju postavljenih standarda", kazao je Sadović.

Istaknuo je da su predstavnici Bosne i Hercegovine, učesnici u Projektu, imali priliku da upoznaju različite tipove identifikacije dokumenata, procedure za izdavanje, sigurnosne karakteristike, dobre i loše prakse utvrđivanja identiteta, IT sisteme i modele razmjene informacija unutar institucija MARRI zemalja članica, odgovornih za sigurnost dokumenata, postojeće modele regionalne i međunarodne razmjene informacija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: