{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Sadović na sastanku u Skoplju

F
21.3.2008. u 14:42
0
0
Ministar Sadović na sastanku u Skoplju
0
Ministar Sadović na sastanku u Skoplju
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović danas završava dvodnevnu posjetu Republici Makedoniji.
On je učestvovao u radu Zaključnog regionalnog sastanka Projekta ''Sigurnost dokumenata i uspostavljanje identiteta u regionu zapadnog Balkana'' u Regionalnom centru MARRI u Skoplju.

Pored ministra Sadovića učesnici su ministrica unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankulovska i direktor MARRI Centra u Skoplju prof.dr. Trpe Stojanovski.

U okviru posjete potpisana su tri sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije.

Sporazumom o saradnji protiv terorizma, organizovanog kriminala, nelegalne trgovine narkoticima, psihotropnim supstancama i prekursorima, ilegalne migracije i ostalih krivičnih djela su između ostalog regulirane oblasti i oblici saradnje, razmjena iskustava i informacija, povjerljive informacije, zaštita ličnih podataka, kontakti i odnosi prema drugim međunarodnim sporazumima.

Sporazumom o readmisiji je regulirana readmisija vlastitih građana, readmisija stranaca, procedure i rokovi readmisije, tranzit stranaca, troškovi, odnosi prema drugim sporazumima, zaštita ličnih podataka i način implementacije, a Sporazumom o saradnji i pomoći u oblasti zaštite i spašavanja u slučajevima prirodnih katastrofa se uređuju okvirni oblici saradnje u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa kad strane koja traži pomoć nije u mogućnosti da se vlastitim sredstvima suprotstavi posljedicama katastrofa.

Ministar Sadović je između ostalog rekao da je Komisija evropske zajednice u dokumentu ''Unapređenje evropske perspektive zapadnog Balkana'' od 5. marta 2008., utvrdila da će liberalizacija viznog režima zavisiti od provođenja neophodnih reformi u našim državama i pravilne implementacije Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.

"Mape puta bit će sačinjene u skladu s potrebama svake zemlje pojedinačno, a obuhvatit će četiri seta pitanja: sigurnost dokumenata, ilegalne migracije, javni red i sigurnost i vanjske odnose. Brzina liberalizacije viznog režima zavisit će i od progresa svake zemlje u dostizanju postavljenih standarda", kazao je Sadović.

Istaknuo je da su predstavnici Bosne i Hercegovine, učesnici u Projektu, imali priliku da upoznaju različite tipove identifikacije dokumenata, procedure za izdavanje, sigurnosne karakteristike, dobre i loše prakse utvrđivanja identiteta, IT sisteme i modele razmjene informacija unutar institucija MARRI zemalja članica, odgovornih za sigurnost dokumenata, postojeće modele regionalne i međunarodne razmjene informacija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: