Potrebe povratnika
63

Ministar Ramić otvorio put koji povezuje povratnike u Liskovcu i Dubravama kod Bosanske Gradiške

Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u radnoj posjeti općini Bosanska Gradiška.

Ministar Ramić se sastao sa općinskim načelnikom Zoranom Adžićem, a razgovarano je o potrebama povratničkih zajednica i modalitetima saradnje između lokalnih vlasti i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Ramić je posjetio i bošnjačku povratničku zajednicu u Dubravama, a tom prilikom je otvorio i drugu dionicu puta od 1500 metara, čime je kompletiran put koji povezuje povratničke zajednice Liskovac i Dubrave.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i potpredsjednik Narodne Skupštine RS Senad Bratić.

"Izuzetno nam je važno povezivanje povratničkih naselja, jer je komunikacijsko jačanje uvijek neophodan uslov i za ekonomsko, političko i svako drugo jačanje. Također ovaj projekat je među onim koji se izdvajaju, jer su općinske vlasti izdvojile sredstva za povratničke zajednice, a posebno je značajan udio samih povratnika, čime su pokazali snažnu volju za održiv povratak kroz doprinos zajedničkom dobru. To su istinski čuvari ove države”, kazao je ministar Ramić.

Ukupna vrijednost puta koji je otvoren danas iznosila je oko 130 hiljada KM, u čemu je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica učestvovalo sa 50% sredstava odnosno oko 65 hiljada, dok su ostatak sredstava u iznosu od po 25% prikupile lokalne vlasti i sami povratnici.

"Ranije je završena dionica od 1200 metara, a sada imamo završen put, koji povezuje povratnička naselja i olakšava putnu komunikaciju prema gradskom području od čega direktnu korist ima oko 900 domaćinstava odnosno oko 1500 povratnika”, kazao je Enver Alagić, predsjednik MZ Dubrave.

Ministar Ramić je posjetio i Dom mjesne zajednice u Dubravama, te Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška, gdje je razgovarano o potrebama povratnika u ovom kraju i mogućim novim projektima.