{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Radončić obišao požarišta na području Jablanice

F
24.8.2013. u 15:06
3
28
Ministar Radončić obišao požarišta na području Jablanice
3
Ministar Radončić obišao požarišta na području Jablanice
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, sa saradnicima, posjetio je danas Općinu Jablanica i obišao područja koja je zahvatio šumski požar.
Ministar Radončić je s predstavnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona i Općine Jablanica obišao požarišta u rejonu Slatine i Hidroelektrane "Jablanica".

Upoznao se o situaciji na terenu i razmijenio mišljenja vezano za naredne korake kada je u pitanju rješavanje problema na požarištu na području Jablanice.

Ministar sigurnosti BiH se založio za aktivno profesionalno djelovanje i u narednom periodu, podržao je napore koje čine vatrogasci kantonalnog i lokalnog nivoa te zahvalio na podršci Oružanim snagama i kolegama iz Republike Hrvatske i EUFOR-a.

U kraćem obraćanju prisutnima ministar Radončić je izrazio kritike na račun rada Federalne uprave civilne zaštite i naglasio da će putem institucija koje postoje tražiti obrazloženje i reviziju dosadašnjih aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite radi poboljšanja stanja u ovoj oblasti, kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Ministar Radončić je izjavio da Ministarstvo sigurnosti BiH nastavlja svoje aktivnosti, a one se prije svega odnose na komunikaciju s međunarodnom zajednicom, s predstavnicima Evropskog operativnog centra za hitne situacije i operativnog centra NATO-a, Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe, te na bilateralnu saradnju sa zemljama koje žele pružiti pomoć.

U ovom slučaju prvenstveno se misli na pomoć Turske, jer prema informacijama kojima raspolažemo u Ministarstvu sigurnosti BiH u toku dana prema BiH bi trebalo da krenu dva helikoptera naših kolega iz Turske, a koji bi u toku sutrašnjeg dana, ukoliko sve sigurnosne procedure budu zadovoljenje, mogli da djeluju na požarištima u području Jablanice, kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

"Prilikom obilaska požarišta u Jablanici, ministar Radončić i svi prisutni su zaključili da je potrebno uraditi puni više i na prevenciji i na budžetu, obuci i opremanju kvalitetnim materijalnim sredstvima i lokalnih jedinica. Treba raditi na uspostavljanju sistema da bi BiH bila samoodrživa u ovoj oblasti i ne bila svake godine osuđena na traženje pomoći od naših međunarodnih partnera. Postoje kapaciteti i mogućnosti i BiH bi trebala da ide u tom pravcu, da izgradi sistem u kojem bismo i mi bili u mogućnosti da pružimo potrebnu pomoć našim susjedima", kazao je Agić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: