Višemilionske štete
0

Ministar protiv "hajke" na odgovorne za gubitke u Šumama RS

FENA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Ni nakon današnje sjednice Nadzornog odbora Šuma Republike Srpske nije saopćeno da li će i ko odgovarati za višemilionske štete u tom javnom preduzeću.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a tvrdi da će se "razmišljati" da li postoje neki elementi lične odgovornosti, ali, tvrdi, nije dobro prejudicirati stvari i praviti "hajku" na bilo koga.

I predsjednik Nadzornog odbora Šuma RS Siniša Perković napominje da je na istražnim organima da utvrde eventualnu kriivčnu odgovornost rukovodilaca šumskih gazdinstava koja posluju s gubitkom.

Nakon današnje sjednice Nadzornog odbora nije potvrđeno ni da li su sačinjeni planovi za izlazak iz gubitaka šumskih gazdinstava, čiji direktori su već smijenjeni, ali je rečeno da će se nastojati da se konsolidiraju problemi i smanje gubici .

Čak osam gazdinstava lani je ostvarilo gubitke teške 7,6 miliona, a među njima prednjače gazdinstvo Jahorina, kao prvo na listi s 2,7 maraka gubitka.

Slijedi Šumsko gazdinstvo Birač s 1,6 miliona te Romanija i Gradiška s više od milion maraka gubitaka.

Negativno poslovanje su iskazala i gazdinstva Oštrelj Drinić, Majevica Lopare, Zelengora Kalinovik.

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Šuma RS dužnosti je razriješen izvršni direktor za proizvodnju Radenko Laketić i izvršna direktorica za finansije Zdenka Šormaz.

I ranije smijenja trojica direktora šumskih gazdinstava mogu ostati da rade u tim preduzećim, a bit će raspoređeni na druge poslove, u skladu sa stručnom spremom.