Ekonomski fakultet Banja Luka
0

Ministar prosvjete RS-a: Istražiti seksualnu aferu profesora Lukića

FENA
Etički komitet Univerziteta u Banjoj Luci uskoro će se pozabaviti pitanjem, navodno, seksualne afere na banjalučkom Ekonomskom fakultetu čijeg profesora Zorana Lukića je studentkinja prijavila da je pokušao da je nagovori na seks da bi prošla na ispitu iz menadžmenta.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović danas je kazao da ovo pitanje Univerzitet mora dovesti dokraja i nada se da će naredne sedmice imati i konačan stav.

“Etički komitet će se vrlo brzo pozabaviti svim elementima, spoznajama i činjenicama i odredit će se o tom pitanju”, rekao je Kasipović.

Naglasio je da, ukoliko je bez krivice profesora Lukića konstruirana takva situacija, ona se mora okončati zbog njegovog digniteta i ugleda, a ako je, na bilo koji način odgovoran, on više ne može biti predavač na tom fakultetu.

Kasipović je dodao da će cijeli postupak i sam pratiti dokraja.

Podsjećanja radi, studentske organizacije u RS-u još 6. oktobra dale su rok od 15 dana nadležnim organima da se istraži slučaj seksualne afere profesora Zorana Lukića na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, ili će oni podnijeti krivičnu prijavu.

Taj stav iznijeli su predstavnici Unije studenata i Omladinskog savjeta RS-a, te do 21. septembra zatražili reakciju Univerziteta, prosvjetne inspekcije, Ministarstva prosvjete i kulture, policije i upravi Ekonomskog fakulteta.

Prethodno je studentkinja banjalučkog Ekonomskog fakulteta prijavila dekanu Novaku Kondiću da je profesor Zoran Lukić pokušao da je nagovori na seks da bi prošla na ispitu iz menadžmenta.

Kondić je ranije rekao da ga je studentkinja upoznala o slučaju profesorske ucjene, ali je priznao da o tome nije obavijestio nadležne organe, niti je proveo interni disciplinski postupak protiv profesora Lukića.

Obećao je da će slučaj istražiti, uz tvrdnju da je riječ o, kako je naveo, veoma osjetljivim stvarima s kojima treba biti veoma oprezan.

Mediji u RS-u su objavili ranije da je profesor Lukić bio akter još nekih pritužbi studenata.