BiH
0

Ministar privrede KS obišao radove na koritu Miljacke

Sarajevo-x.com
Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić obišao je danas radove na uređenju korita rijeke Miljacke na dionici od Bentbaše do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, javljaju iz press službe KS-a.

"Projekat 'Uređenja riječnog korita Miljacke' je od izuzetnog značaja za Kanton Sarajevo. Ovim projektom planirano je uređenje jezera Bentbaša i stavljanje brana u funkciju, te uređenje korita obala rijeke Miljacke do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić u smislu čišćenja nanosa u koritu, odvoza šljunčanog materijala, čišćenja smeća, košenja trave i sanacija oštećene kamene obale“, istakao je ministar Šarić, tokom današnjeg obilaska radova, koji su započeli početkom ljeta, jer je tad vodotok Miljacke na najmanjem nivou.

Uređenje riječnog korita Miljacke planirano je Programom uređenja riječnih korita, vodosnabdjevanja i zaštite od poplava na području Kantona Sarajevo za 2008.godinu, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo i Odlukom o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području Grada Sarajeva.

Prema riječima ministra Šarića potrebno je poboljšati ekološki nivo čistoće rijeke Miljacke i njenih obala u užem gradskom jezgru, jer za to postoje potrebni tehnički uvjeti.

Ministarstvo privrede KS je za realizaciju pomenutog projekta izdvojilo 500.000 KM, Gradska uprava Grada Sarajeva 300.000 KM i Kantonalna uprava civilne zaštite 400.000 KM.