Ispitan u Tužilaštvu TK
74

Ministar policije u Tuzli Sulejman Brkić osumnjičen za trgovinu utjecajem

A. K.
Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo TK je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. On je jutros saslušan u Tužilaštvu TK u svojstvu osumnjičenog.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović kaže da se istraga vezuje za postojanje sumnje da je Brkić iskoristio svoj službeni položaj, odnosno da je u određenom vremenskom periodu utjecao, posredovao i vršio pritisak na direktora Uprave policije MUP-a TK i na vršioca dužnosti ove funkcije da učine određene službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti.

"Iako je bio svjestan da Zakon o unutrašnjim poslovima TK daje apsolutnu smostalnost Upravi policije u njenom radu i isto tako da je direktor Uprave policije isključivo nadležan za donošenje određenih odluka te da donosi određene odluke koje se tiču radnih prava policijskih službenika", kazao je Arnautović.

Brkić je danas saslušan u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli u svojstvu osumnjičenog na okolnosti krivičnog djela koje mu se na teret stavljaju naredbom o provođenju istrage.

Predmet je formiran na osnovu određenih prijava iz MUP-a TK, a vezuju se za preraspoređivanje određenih policijskih službenika u unutrašnjoj strukturi.