Poruke sa Pala
186

Ministar policije RS-a: Pratimo sigurnosne događaje u vezi 9. januara, imat ćemo odgovore

I. M.
Ministar MUP-a RS Siniša Karan govorio o obilježavanju neustavnog Dana RS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar MUP-a RS Siniša Karan govorio o obilježavanju neustavnog Dana RS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Uoči proslave neustavnog Dana Republike Srpske na Palama je održan sastanak ministra MUP-a RS-a Siniše Karana i direktora Policije RS-a Siniše Kostreševića.

Karan i Kostrešević razgovarali su o finalnim pripremama za obilježavanja Dana RS-a nakon čega su se obratili medijima.

Ministar MUP-a RS-a Siniša Karan je poručio da se upoznao sa stanjem sigurnosti na području Istočnog Sarajeva te je rekao da je stanje dobro i da građani mogu biti mirni.

"Ovo govorim u kontekstu svega onoga što je u javnosti poznato vezano za dan RS-a i sigurnosnih događaja koji su usmjereni prema obilježavanju Dana RS-a. Pratimo sve te događaje, imat ćemo adekvatne odgovore", rekao je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Pozvao je sve građane da dođu 9. januara na obilježavanje Dana RS-a, te je rekao da su svi koji su protiv 9. januara protiv su Republike Srpske.

"Sve ovo što se događa u medijskom napadu je samo dokaz koliko je bila mudra politika prije 31 godinu da se stvori Republika Srpska", poručio je Karan.

Rekao je da biološki i duhovni nestanak jednog naroda može spriječiti njegova država.

"Tada, te 1992. godine srpski narod je bio biološki i duhovno ugrožen nakon raspada Jugoslavije i stvaranje RS-a, kao i danas nakon 31 godinu, je garancija uspješnog života ne samo srpskog naroda, već svih građana koje žive na područkju RS-a", poručio je ministar.

Siniša Karan je rekao da je informacija o neustavnosti ovog praznika nije tačna i da Ustav BiH tačno predviđa da se to pitanje reguliše Ustavom RS-a koje je ona zakonito regulisala.

"Politički Ustvavni sud BiH pokušao je preko 9. januara da svojim političkim odlukama promijeni historijski događaji i činjenice", poručio je Karan.

Mišljenja je da svi koji se bore protiv RS-a bore se protiv Bosne i Hercegovine jer je ona sastavni dio ove zemlje te je rekao da i RS-u "ne vole 1. mart, ali ne govore da ga slave 2. marta".

"Ne mislim da su građani u Federaciji protiv RS-a. Mi ne volimo 1. mart, ali nismo rekli da ga slave 2. marta. 1. mart je za nas sinonim tragičnog sukoba u BiH. Ne volimo ga, ali ne sporimo. Neka slave oni svoj 1. mart", rekao je Karan.

Direktor Policije RS-a Siniša Kostrešević je poručio da je policija već završila veliki dio posla te da će sigurnost građana čuvati preko 800 policijskih službenika.

"Pozivi na nemire i proteste nisu od strane zvaničnih institucija, već od nekih organizacija koje pokušavaju napraviti tenziju koja nikome nije potrebna. Ne sumnjamo da će sve proteći u miru i kako dolikuje jednoj proslavi", poručio je Kostrešević.