BiH
12

Ministar Pećanac od februara 2013. uzaludno traži kažnjavanje obijesnih vozača

Piše: N. J.
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
U fokusu javnosti ovih su dana ponovo bahati vozači, nakon što su se u samo nekoliko dana na raskrsnici kod Socijalnog u Sarajevu desile dvije saobraćajne nesreće u kojim je jedna osoba izgubila život, a druge dvije teže i lakše povrijeđene.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac u razgovoru za portal Klix.ba je podsjetio da je još u februaru 2013. godine inicirao dopunu Krivičnog zakona FBiH, kako bi se oštrije sankcionisali obijesni vozači. No, do danas ova dopuna nije došla do Parlamenta FBiH, ističe Pećanac.

Pećanac je u februaru prošle godine predložio da Skupština Kantona Sarajevo pokrene incijativu prema Parlamentu FBiH, kako bi se u KZ FBiH uvrstio novi član, 333, koji glasi:

"Ko iz obijesti teško krši prometne propise upravljajući motornim vozilom u stanju nesposobnosti za sigurnu vožnju izazvanoj djelovanjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 2,0 g/kg alkohola u krvi, ili omamljujućih sredstava, upravljajući u zabranjenom smjeru na autoputu, ili pretičući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili prolazeći svjetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz ili upravljajući brzinom koja prelazi 60 km/h iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s označenim ograničenjem brzine i time dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine".

U obrazloženju inicijative Pećanac je naveo kako je dosadašnja praksa pokazala da krivičnu odgovornost treba proširiti i na drastične oblike kršenja prometnih propisa koji su u postojećoj zakonskoj regulativi određeni kao prekršaji iz oblasti Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i u pojedinim slučajevima kad nema konkretnih posljedica.

Navodi kako su analize pokazale da veliki broj vozača vozi pod utjecajem alkohola ili droge, čime predstavljaju realnu opasnost za sigurnost javnog prometa.

"Protiv takvih vozača dosad su pokretani prekršajni postupci i izricane sankcije koje nisu bile adekvatne težini počinjenog djela. Dopunom KZ-a ovakvo ponašanje bilo bi tretirano kao krivično djelo", naveo je Pećanac u obrazloženju.

Predloženom odredbom vozač bi učinio krivično djelo kad kumulativno ispuni sljedeće uslove: 1. iz obijesti teško krši propise, 2. upravlja vozilom u stanju nesposobnosti za sigurnu vožnju i 3. upravlja vozilom uz koncentraciju od najmanje 2g/kg alkohola u krvi ili omamljujućih sredstava.

"Iz ovoga se najbolje vidi otkad ukazujemo na ovaj problem, ali nažalost uzaludno. Prema mojim informacijama, inicijativa do danas nije došla do Parlamenta FBiH", zaključio je Pećanac.