BiH
4

Ministar Osmić traži proširenje istrage u slučaju "Krčmarice"

FENA
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić danas se obratio Tužilaštvu BiH, SIPA-i i Centru javne sigurnosti Banja Luka sa zahtjevom za proširenje istrage o slučaju "Krčmarice", radi zaštite i osiguranja neometanog toka istrage.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopćeno je da pojedini mediji "neobjektivnim informiranjem javnosti" o istrazi u slučaju nestanka materijalno-tehničkih sredstva iz skladišta naoružanja Oružanih snaga BiH "Krčmarice" otvaraju mogućnost za ugrožavanje i ometanje istražnih radnji koje provode Tužiteljstvo BiH i SIPA.

Osmić je u svom pismu tim institucijama naveo da je posljednji takav napis objavljen je u jučerašnjim "Nezavisnim novinama" pod naslovom "Istraga o krađi oružja tapka u mjestu", u kojem je predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić iznijela vrlo teške optužbe na rad istražnih organa i na rad i ponašanje najodgovornijih osoba u Ministarstvu odbrane.

Iz tog razloga Osmić traži da s proširenom istragom počnu od njega kao najodgovornije osobe za zakonit rad u Ministarstvu odbrane, te da obuhvate sve njegove saradnike za koje postoji i najmanja sumnja da su na bilo koji način ometali istragu ili prikrivali dokaze.

"Također Vas pozivam da istragom obuhvatite i one koji tvrde da raspolažu informacijama i objavljuju ih u različitim glasilima, iznoseći vrlo ozbiljne navode i tvrdnje. Uvjeren sam da Vam gospođa Majkić može i treba ustupiti saznanja kojim raspolaže", navedeno je u pismu koje je ministar Osmić uputio Tužilaštvu BiH, SIPA-i i Centru javne sigurnosti Banja Luka.