{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Osmić primio delegaciju Ministarstva odbrane Velike Britanije

F
11.12.2012. u 18:43
0
0
Ministar Osmić primio delegaciju Ministarstva odbrane Velike Britanije
0
Ministar Osmić primio delegaciju Ministarstva odbrane Velike Britanije
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić primio je danas visoku delegaciju Ministarstva odbrane Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koju je predvodio ministar za međunarodnu sigurnost i strategije u Ministarstvu odbrane Andrew Murrison.
Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvaju ministarstava, te primopredaji Centra za obuke za mirovne operacije (PSOTC) u Butmiru strukturama Ministarstva odbrane i Oružanim snagama BiH.

U delegaciji su bili i ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey i britanski vojni ataše u BiH pukovnik Robert Tomlinson.

Ministar Zekerijah Osmić je izrazio zahvalnost Vladi Velike Britanije na dosadašnjoj pomoći koju su pružali Ministarstvu odbrane BiH kroz različite projekte u reformi i modernizaciji OSBiH, obuci i edukaciji pripadnika OSBiH u školama strategijskog nivoa Velike Britanije i vojnim akademijama, kursevima vojnog engleskog jezika, pomoći u izgradnji tranzicionih kapaciteta OSBiH i mnogih drugih, a posebno na podršci u osnivanju i radu Centra za obuke za mirovne operacije (PSOTC).

Ministar Andrew Murrison je zahvalio ministru na prijemu i istakao da će Velika Britanija i dalje pomagati BiH u razvoju stabilne, suverene i demokratske države kroz doprinos reformi i modernizaciji OSBiH, učvršćivanju nacionalne sigurnosti i omogućavanju BiH da zauzme mjesto u euro-atlanskim integracijama.

On je izrazio spremnost i opredijeljenost britanske vlade da i nakon 2012. godine pruža podršku PSOTC-u kroz sudjelovanje u radu Centra, kako u pružanju finansijske i materijalne pomoći tako i kroz sudjelovanje vlastitog personala u procesu izvođenja obuke i edukacije.

Ministar Osmić istakao da je Ministarstvo odbrane BiH u potpunosti posvećeno uspješnoj provedbi tranzicije PSOTC-a i poduzimanju pune odgovornosti za njegovo funkcioniranje od 1. januara 2013. godine. Ovaj čin prezentira zrelost i samostalnost, ali i spremnost za preuzimanje odgovornosti kako bi se održala puna funkcionalnost i operativnost Centra u budućnosti.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH bili su pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra za politiku i planove Ahmet H.Omerović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić te komandant PSOTC-a brigadir Kenan Dautović, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: