BiH
0

Ministar Osmić primio delegaciju Ministarstva odbrane Velike Britanije

FENA
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić primio je danas visoku delegaciju Ministarstva odbrane Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koju je predvodio ministar za međunarodnu sigurnost i strategije u Ministarstvu odbrane Andrew Murrison.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvaju ministarstava, te primopredaji Centra za obuke za mirovne operacije (PSOTC) u Butmiru strukturama Ministarstva odbrane i Oružanim snagama BiH.

U delegaciji su bili i ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey i britanski vojni ataše u BiH pukovnik Robert Tomlinson.

Ministar Zekerijah Osmić je izrazio zahvalnost Vladi Velike Britanije na dosadašnjoj pomoći koju su pružali Ministarstvu odbrane BiH kroz različite projekte u reformi i modernizaciji OSBiH, obuci i edukaciji pripadnika OSBiH u školama strategijskog nivoa Velike Britanije i vojnim akademijama, kursevima vojnog engleskog jezika, pomoći u izgradnji tranzicionih kapaciteta OSBiH i mnogih drugih, a posebno na podršci u osnivanju i radu Centra za obuke za mirovne operacije (PSOTC).

Ministar Andrew Murrison je zahvalio ministru na prijemu i istakao da će Velika Britanija i dalje pomagati BiH u razvoju stabilne, suverene i demokratske države kroz doprinos reformi i modernizaciji OSBiH, učvršćivanju nacionalne sigurnosti i omogućavanju BiH da zauzme mjesto u euro-atlanskim integracijama.

On je izrazio spremnost i opredijeljenost britanske vlade da i nakon 2012. godine pruža podršku PSOTC-u kroz sudjelovanje u radu Centra, kako u pružanju finansijske i materijalne pomoći tako i kroz sudjelovanje vlastitog personala u procesu izvođenja obuke i edukacije.

Ministar Osmić istakao da je Ministarstvo odbrane BiH u potpunosti posvećeno uspješnoj provedbi tranzicije PSOTC-a i poduzimanju pune odgovornosti za njegovo funkcioniranje od 1. januara 2013. godine. Ovaj čin prezentira zrelost i samostalnost, ali i spremnost za preuzimanje odgovornosti kako bi se održala puna funkcionalnost i operativnost Centra u budućnosti.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH bili su pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra za politiku i planove Ahmet H.Omerović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić te komandant PSOTC-a brigadir Kenan Dautović, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.