Službena posjeta
40

Ministar odbrane Norveške stigao u Sarajevo, sastat će se sa brojnim zvaničnicima iz BiH

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar odbrane Kraljevine Norveške Bjørn Arild Gram stigao je u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, a u glavnom gradu sastat će se sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom.

Norveškog ministra dočekala je počasna garda ispred sjedišta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a nakon svečane ceremonije dočeka, Gram će održati sastanak sa ministrom odbrane Zukanom Helezom.

Kako je najavljeno iz Ambasade Norveške u BiH, ministar će boraviti u BiH dva dana, a pored susreta sa Helezom, održat će sastanke i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te će obići neke od najznačajnijih lokacija glavnog grada.

Bosna i Hercegovina i Norveška njeguju i razvijaju intenzivnu bilateralnu saradnju u više oblasti, od osnivanja diplomatskog predstavništva 1996. godine. Jedan od sektora gdje je ova saradnja posebno izražena su partnerski projekti koje provode Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz norveške ambasade.

Norveška trenutno ima ulogu kontakt zemlje u BiH za saradnju sa NATO-om u Bosni i Hercegovini. Posjeta ministra naglašava značaj posvećenosti i podrške Norveške saradnji koju Bosna i Hercegovina njeguje sa Alijansom, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.