BiH
0

Ministar odbrane BiH u Zagrebu se sastao s hrvatskim kolegom

FENA
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas se u Zgrebu sastao s hrvatskim kolegom Brankom Vukelićem, i s njime razgovarao o odbrambenoj sauradnji dviju zemalja te nastavku puta Bosne i Hercegovine prema NATO-u.

Kako hrvatski mediji prenose saopćenje iz hrvatskog Ministarstva odbrane, na sastanku je istaknuto kako je bilateralna saradnja na odbrambenom planu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobra, te se očekuje skoro potpisivanje Sporazuma o odbrambenoj saradnji između dviju zemalja.

Taj sporazum trebao bi zamijeniti Memorandum o razumijevanju koji su ministarstva odbrane potpisala 2006., dodaje se u saopćenju.

Ministri Cikotić i Vukelić razgovarali su i o mogućoj saradnji na planu zajedničkog doprinosa zemalja članica Američko-Jadranske povelje - A5 (SAD, Hrvatska, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora) u obuci afganistanskih snaga sigurnosti u sklopu operacije ISAF-a.

Bio bi to doprinos misiji ISAF-a, obukom Afganistanske narodne armije, te doprinos regionalnoj ssradnji, zaključili su ministri Vukelić i Cikotić.