BiH
0

Ministar odbrane BiH na susretu ministara zemalja članica SEECP-a u Sofiji

FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić predvodi delegaciju tog ministarstva koja učestvuje na susretu ministara zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), od 10. do 12. marta u Sofiji.

Zemlje učesnice s ovog sastanka danas su usvojile zajedničku Izjavu kojom je SEECP podržao sve poduzete aktivnosti od BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, a posebno NATO-u.

Također, navedene aktivnosti BiH su ocijenjene kao veliki doprinos u jačanju regionalne i šire sigurnosti.

U obraćanju učesnicima skupa, ministar odbrane BiH je prezentirao rezultate postignute u oblasti odbrane, te izrazio očekivanja da će na predstojećem samitu NATO-a u Bukureštu naša zemlja biti pozvana u Program - intenzivirani dijalog, što predstavlja posljednju stepenicu pred ulazak u Akcioni plan za članstvo u NATO (Memebership Action Plan - MAP).

Istaknuvši značaj regionalne saradnje za BiH, ministar Cikotić je naglasio da BiH participira u svim regionalnim inicijativama i programima koje BiH smatra potrebnim. Kao vidove aktivne saradnje ministar je istaknuo značaj i ulogu Centra za obuku u operacijama podrške miru u Butmiru (Peace Support Operations Training Opportunity-PSOTC) te organizovanje narednog sastanka zamjenika načelnika Oružanih snaga SEDM-a u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.