Osnovne i srednje škole
18

Ministar obrazovanja u Sarajevu predstavio detaljan plan početka nove školske godine

S.H.P.
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić predstavio je plan početka školske godine u KS, a koji se odnosi na osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove za prve dvije sedmice nove školske godine.

Krivić je na početku obrazovanja kazao kako se nalazimo usred globalne krize koja je za razvijene zemlje veliki izazov, a za one nerazvijene još veći. Dodao je i da je ovo šansa za novi početak, odnosno nastavak reforme obrazovnog sistema.

"Obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo početkom krize uzrokovanom pandemijom koronavirusa trajao je bez prestanka. Redovni školski proces je odmah prebačen u online okruženje. Za mnoge je to bio izazov, za neke jednostavna prilagodba, a za sve nas novo iskustvo i šansa za unaprijeđenje. Uspješno smo priveli školsku godinu kraju", kazao je ministar obrazovanja Anis Krivić.

U proteklom periodu iz Ministarstva su pripremali moguće modele za početak nove školske godine. Održavani su sastanci, formirane radne grupe sastavljene od eksperata iz oblasti obrazovanja, članova sindikakta, a sve ako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje za novu školsku godinu.

"Školska 2020/2021 počinje prvog septembra. Nastava u prve dvije sedmice prilagođena je trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevu i smjernicama za prevenciju i kontrolu COVID infekcije u osnovnim i srednjim školama u KS. Kada je osnovna škola u pitanju učenici prvog, drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda će pohađati redovnu nastavu prema sljedećem modelu: Prijem prvačića bit će održan prvog septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića koji će pripremiti škole uz poštivanje epidemioloških mjera", kazao je Krivić.


Preporučuje se da se prijem prvačića organizira tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. Škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

"Za učenike razredne nastave, osim učenika prvog razreda, nastava počinje 2. septembra. Nastava će se odvijati u grupama od maksimalno 10 do 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, s odmorima od 5 minuta i bez velikih odmora", naglasio je.

Nastava će se odvijati prema planu, odnosno rasporedu koji utvrđuje škola. U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalan dozvoljen broj učenika škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online i redovne nastave.

"Učenici s hroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnici će učenicima koji nisu bili pristuni nastavi dostaviti materijale elektronskim putem. Također ni učenici s poteškoćama u razvoju nisu obavezni pohađati rednovnu nastavu", objasnio je Krivić.

Roditelji odnosno staratelji učenika razredne nastave koji usljed gore navedenih okolnosti ne mogu pohađati redovnu nastavu u školi dužni su da najkasnije do 28. augusta dostave pismenu izjavu da učenik ne može pohađati redovnu nastavu i da mu je potrebno slati materijale elektronskim putem. Pismenom izjavom smatra se i izjava poslana mailom.

Učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda nastavu će pohađati online.

Online nastava će se održavati u skladu s metodologijom realizacije online nastave, smjernicama za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom online nastave, smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole. Čas će trajati 30 minuta.

Dodatne upute:

Paralelne škole i centri će izvoditi redovnu nastavu u učionicama, uz obavezu poštivanja donesenih epidemioloških mjera.

Nastava iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj će se izvoditi online.

Roditeljski sastanci će se održavati jednom sedmično, a produženi boravak potrebno je organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Srednjoškolsko obrazovanje

Za sve učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola nastava će se u periodu od 1. do 14. septembra održavati u online formi, osim učenika s poteškoćama u razvoju i Muzičkoj školi. Časovi će trajati 30 minuta.

"Prijem učenika prvog razreda bit će upriličen 1. septembra. Online nastava će se održavati u skladu s metodologijom realizacije online nastave, smjernicama za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom online nastave, smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole", rekao je Krivić.

U svim razredima srednje škole, osim učenika prvog razreda profesori neće realizirati nove nastavne sadržaje nego će učenike upoznati s novim nastavnim planom i programom i ponavljati gradivo iz prethodnog razreda.

"Srednje škole za učenike s poteškoćama u razvoju će izvoditi redovnu nastavu u učionicama uz obavezu poštivanja donesenih epidemioloških mjera, osim oblika nastave kod koji se mogu ispoštovati epidemiološke mjere.

Roditelji odnosno staratelji učenika s poteškoćama u razvoju, a koji ne mogu pohađati redovnu nastavu dužni su da najkasnije do 27. augusta dostave pismenu izjavu da učenik ne može pohađati redovnu nastavu i da mu je potrebno slati materijale elektronskim putem. Pismenom izjavom smatra se i izjava poslana mailom.

Srednja muzička škola će izvoditi redovnu nastavu u učionicama, uz obavezu poštivanja donesenih epidemioloških mjera. Praktična nastava koja se ne može realizirati online treba omogućiti učenicima da obave u školi ili kod poslodavaca uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera.

Škole koje provode neke od međunarodnih programa pratit će smjernice organizacije pod čijim okriljem se organiziraju međunarodni programi.